SEZNAM

Katere slovenske pekarne vam ogrožajo zdravje

Objavljeno 01. julij 2013 16.01 | Posodobljeno 01. julij 2013 16.01 | Piše: S. U.

Pekarne pod drobnogledom – objavljen je seznam kršiteljev.

LJUBLJANA – Konec maja je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) izdala poročilo o inšpekcijskem nadzoru v pekarnah, ki proizvajajo kruh in druge pekovske izdelke. Ker seznama kršiteljev niso objavili, so jih na ZPS pozvali, naj bo seznam javen. UVHVVR je kršitelje zdaj razkril.

Ogroženi potrošniki


Le 21 ukrepov za prekrške

Inšpektorji so pri 88 pravnih subjektih opravili 106 inšpekcijskih pregledov in odkrili 81 primerov kršitve zakonodaje, za kršitelje pa so izdali le 21 ukrepov za prekrške.

V izogib nejasnostim poudarjamo, da so na seznamu vse pregledane pekarne, ne le kršitelji. Prekrškovni postopek je bil začet le pri označenih pekarnah (s številko 1).

»Da je zdravje potrošnika ogroženo, je ena od ključnih ugotovitev teh inšpekcijskih pregledov, posebno kadar gre za manjša podjetja. Ugotovljeno je bilo, da je označevanje pomanjkljivo, ni označenega roka uporabe, uporabljane so bile sestavine in surovine s pretečenim rokom uporabe, in kar je najhujše, ugotovljene so bile porazne higienske razmere. Peki večkrat tudi niso pravilno označili prisotnosti alergenov. Po našem mnenju torej ne gre le za kršenje zakonodaje, ampak tudi za resno ogrožanje zdravja potrošnikov, zato se zavzemamo za ustrezno, strožje kaznovanje kršiteljev. Upamo, da bodo inšpektorji še letos opravili več tovrstnih pregledov in javno objavili podatke o kršiteljih,« so zapisali pri ZPS. 

image

Deli s prijatelji