SEZNAM

Katera znana imena najdemo med lobisti

Objavljeno 18. marec 2012 14.28 | Posodobljeno 18. marec 2012 12.58 | Piše: T. L., STA

Od 59 lobistov, ki so vpisani v register, je bilo lani aktivnih le 20.

Tina Gaber poleti ne obiskuje solarijev, pozimi pa redko.

LJUBLJANA – Lobisti, vpisani v register, so morali Komisiji za preprečevanje korupcije do 31. januarja poročati o svojem delu v preteklem letu. Kot so povedali v komisiji, so to obveznost izpolnili vsi. Iz njihovih poročil pa je razvidno, da je lobiralo 20 lobistov, preostali pa te dejavnosti v preteklem letu niso izvajali. V register lobistov, ki ga vodi komisija, je trenutno vpisanih 59 imen. Med bolj znanimi so na seznamu Nevenka Črešnar Pergar, ki je, kot smo poročali, zapustila Forum 21, Milenko Šetinc, Franci Zavrl (spomimo se ga iz časov zadeve JBTZ), nekdanja miss Hawaiian Tropic 2008 in dobra prijateljica nekdanjega prometnega ministra Patricka Vlačiča Tina Gaber

Katerih lobiranj je bilo največ in kateri izmed lobistov je največ lobiral, v komisiji še ne želijo povedati. Kot pojasnjujejo, bodo vse to razkrili na novinarski konferenci, ki jo bodo sklicali v naslednjih tednih. Še pred tem mora namreč komisija obdelati vse pomembne podatke iz poročil.

Razlike med podatki lobistov in lobirancev

Komisija je pri primerjavi podatkov iz poročil in podatkov, ki jih morajo o stikih z lobisti komisiji poslati lobiranci, ugotovila znatna razhajanja, zato je v okviru svojih zakonskih pristojnosti začela preverjati prejete podatke. V primeru ugotovljene kršitve zakonskih določb bo zoper lobirance uvedla prekrškovne postopke, še navajajo.

Komisija večinoma opozarjala

V dosedanjih postopkih, povezanih z lobiranjem, je komisija izrekla 13 opozoril, trije postopki pa so bili ustavljeni. V dveh postopkih, v katerih sta odločbi postali pravnomočni, je v enem primeru izrekla globo 400 evrov, ki je bila plačana, v drugem pa pisno opozorilo. En postopek o prekršku pa je še v teku, pojasnjujejo.

Poglejte, koga vse najdemo v registru lobistov.

Deli s prijatelji