KRIZA

Katera podjetja so na borzo poslala največ delavcev?

Objavljeno 09. oktober 2012 13.14 | Posodobljeno 09. oktober 2012 13.14 | Piše: T. L., STA

Zaradi propada družb Mura European Fashion Design, Prevent avtomobilski deli in SCT se je na zavodu za zaposlovanje znašlo 2312 ljudi.

Zavod za zaposlovanje je subvencijo za samozaposlitev lani dodelil 5148 osebam.

LJUBLJANA – Seznam podjetij v Sloveniji, ki so propadla v času svetovne finančne in gospodarske krize, je z vsakim letom daljši. Od septembra 2008, ko se je kriza simbolno začela s padcem ameriške investicijske banke Lehman Brothers, do danes se je morala posloviti tudi vrsta velikih podjetij z več sto zaposlenimi.

Zaradi stečaja Mura European Fashion Design na zavodu 944 delavcev

Na podlagi podatkov o številu novoprijavljenih brezposelnih oseb zaradi stečaja, ki jih je posredoval Zavod RS za zaposlovanje, objavljamo seznam podjetij, katerih stečaj je povzročil največje število novih prijav brezposelnih po izbruhu svetovne finančne krize.

Na prvem mestu je družbe Mura European Fashion Design. Po njenem stečaju se je na zavod za zaposlovanje prijavilo 944 delavcev. Sledita Prevent avtomobilski deli s 696 in SCT s 672 prijavljenimi brezposelnimi. 

Navedeni podatki se nanašajo na posamične družbe in ne na celotne skupine. Zaradi tega je, denimo, na seznamu ločeno navedenih več družb Mure, ki so sicer vse sodile pod okrilje tega murskosoboškega velikana. Kot kažejo številke, so Murine družbe skupno na borzo poslale 2712 delavk in delavcev.

Nekaterim delavcem se ob stečaju podjetja uspe prezaposliti v kakšno drugo podjetje, nekateri se imajo možnost upokojiti, številni pa vsaj nekaj časa ostanejo brez zaposlitve.

Vse več stečajev lani jih je bilo že 675

Da so razmere v gospodarstvu zelo zaostrene, kažejo tudi kumulativni podatki Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) o številu začetih stečajnih postopkov in številu izbrisanih subjektov iz Poslovnega registra Slovenije zaradi končanih stečajnih postopkov. V letu 2009 je bilo tako začetih 332 stečajev, izbrisov iz registra zaradi stečaja pa 269. Leto kasneje je bilo začetih že 510 stečajev, izbrisov iz registra zaradi stečaja pa je bilo 291. V letu 2011 so bile te številke še večje – začetih stečajev je bilo 675, izbrisov iz registra pa 398.

Letos nekoliko manj stečajev, a več izbrisov

Podatki za prvih osem mesecev v letošnjem letu sicer kažejo na umiritev tega trenda. Od januarja do avgusta je bilo namreč začetih 427 stečajev, kar je nekoliko manj kot v istem obdobju lani, ko jih je bilo 466. Pač pa je bilo zato v prvih osmih mesecih letos že 319 izbrisov iz registra, medtem ko jih je bilo v istem obdobju lani 261.

Levji delež tega števila tako kot tudi v prej navedenih letih predstavljajo gospodarske družbe in zadruge, sledijo samostojni podjetniki in posamezniki, je še razvidno iz podatkov na spletni strani Ajpesa.

Seznam največjih propadlih podjetij

Mura European Fashion Design

944 delavcev

Prevent avtomobilski deli

696 delavcev

SCT 

672 delavcev

Muralist 

629 delavcev

Mura ženska oblačila

620 delavcev

CPM

572 delavcev

Primorje

522 delavcev

Mura moška oblačila

519 delavcev

IUV 

504 delavcev

 

Deli s prijatelji