OGLASNO SPOROČILO

Katera hrana je preverjeno višje kakovosti?

Objavljeno 24. november 2014 11.29 | Posodobljeno 24. november 2014 09.19 | Piše: B. K.

Ste vedeli, da najbolj kakovostne pridelke in živila prepoznate po oznaki višje kakovosti? Med njimi najdete tudi sir Šmarski Rok iz Zelenih dolin.

So kakovostni izdelki in so izdelki višje kakovosti. V času, ko se bolj kot kadar koli prej zavedamo pomena kakovostne prehrane za zdravje in dobro počutje, so dovolj dobri le najboljši izdelki. Ob pestri izbiri na trgovskih policah pa včasih težko ocenimo, katera hrana je bolj kakovostna in katera manj. Pri tem si lahko pomagamo z označbami na embalaži.


Rdeče klasje – zagotovilo kakovosti

Najbolj kakovostni izdelki v Sloveniji nosijo nacionalno oznako višje kakovosti, ki potrjuje njihovo odličnost. Podeljuje jo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, proizvajalci takih izdelkov pa morajo svojo obljubo dokazovati pod nenehnim nadzorom pristojnih organov. Ker so si izdelki na videz in otip podobni, si pri iskanju najbolj kakovostnih pomagamo z embalažo, na kateri poiščemo oznako rdečega klasja z napisom »višja kakovost«. Ta zagotavlja, da je pridelek ali živilo bolj kakovostno od pridelkov in živil iste vrste. Tako je npr. sir z oznako višje kakovosti bolj kakovosten od sirov, ki te nimajo. Enako velja tudi za druge skupine izdelkov kot so mesnine, jajca, med itd.


So siri in je Šmarski Rok

Sir Zelene doline Šmarski Rok je oznako višje kakovosti prejel zato, ker ne vsebuje konzervansov, kot je to običajno pri sirih drugih proizvajalcev. Le redki siri so danes brez konzervansov, ki lahko vplivajo na potek izdelave in zorenja sira ter njegov okus, vonj in teksturo ter so v določenih primerih škodljivi zdravju. V Mlekarni Celeia, kjer proizvajajo kar šest vrst sira z oznako višje kakovosti, vedo, da kakovostni siri ne potrebujejo konzervansov, kar potrjuje tudi oznaka višje kakovosti.


Sir kot vsestranska kulinarična poslastica

Sir Zelene doline Šmarski Rok je naravni vir beljakovin, vitamina B, kalcija, ogljikovih hidratov in mlečnih maščob. Izdelan je po lastni recepturi izključno iz kakovostnega mleka slovenskega izvora, pridelanega brez gensko spremenjenih organizmov.


Njegov mili, čisti in prijetni okus zaokroža dejstvo, da ima sir le 25 odstotkov mlečne maščobe v suhi snovi in je zato primeren tudi za tiste, ki želite zaradi preventive ali kurative uživati izdelke z manj maščob. Navkljub majhni vsebnosti mlečne maščobe pa sir očara s polnim okusom, ki zaokroži tudi najbolj zahtevne jedi. Privoščite si ga lahko v obliki sadnih in zelenjavnih solat, omlet ter prigrizkov v kombinaciji z mesom in oreščki, izboljša pa tudi zahtevnejše jedi s testeninami, mesne rulade, gratinirane jedi, mehiške kulinarične dobrote in podobno.


Več na www.zelenedoline.si.


Dober tek!


Projekt delno financirata EU in Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje.

Deli s prijatelji