ŠKODA

Katastrofa: toča ponekod v celoti uničila pridelek

Objavljeno 13. junij 2012 14.55 | Posodobljeno 13. junij 2012 14.55 | Piše: T. L., STA

Stanje je skrb vzbujajoče tudi zato, ker si obalni kmetje ne morejo obetati državne pomoči.

Toča v Ljubljani.

KOPER – Neurje s točo, ki se je v torek zneslo nad območjem slovenske Istre, je močno prizadelo tudi kmetijske površine, saj je ponekod uničilo tudi med 80 in 100 odstotki pridelka. Posebej so prizadete vrtnine, je ocenila predsednica Kmetijske zadruge Agraria Jožica Bolčič. Čeprav popisovanje škode še poteka, je slika katastrofalna, dodaja.

Natančna ocena škode sicer za zdaj ni mogoča, saj so strokovne službe zadruge še na terenu, a je toča na marsikateri kmetiji v celoti uničila pridelek. Slika je sicer precej raznolika, saj se je neurje pojavilo v pasovih. Poleg vrtnin je slika porazna tudi pri sadnem drevju, je povedala Bolčičeva.

Brez zavarovanja, brez državne pomoči

Stanje je zelo skrb vzbujajoče tudi zato, ker si obalni kmetje ne morejo obetati državne pomoči. Kot je pojasnila predsednica kmetijske zadruge, obstaja sicer možnost zavarovanja pridelka pred točo, vendar se te možnosti v glavnem ne poslužujejo, ker ne zaslužijo dovolj niti, da bi pokrili lastno proizvodnjo, »kaj šele zavarovalne premije«.

Bolčičeva prav tako meni, da pomoč, ki jo lahko zadruga ponudi kmetom pri nakupu semen in sadik, ne bo zadostovala, saj to pomeni ponovni zamik pri pobiranju pridelka, tega pa si kmetje v tem trenutku ne morejo privoščiti.

Kmetje vse bolj pridelujejo le za lastne potrebe

Stanje je toliko hujše, saj se istrski pridelovalci poleg pritiska trga, nizkih cen in uvoza iz tujine že dve leti soočajo z naravnimi ujmami. Nazadnje je februarja letos pridelovalce na tem območju prizadela orkanska burja.

»Problem je tako pereč, da bo morala država pripraviti program sanacije pridelave zelenjave, zlasti v smeri povečanja samooskrbe,« poudarja predsednica Agrarie. Že zdaj namreč opaža, da je kmetijske proizvodnje za trg vse manj, kmetje pa se vse bolj omejujejo na pridelavo za lastne potrebe.
 

Deli s prijatelji