STEČAJ PO SMRTI

Kaseta iz Slivnikovega sefa ne bo prodana

Objavljeno 10. marec 2015 18.30 | Posodobljeno 10. marec 2015 18.30 | Piše: STA, A. L.

Koder naj bi bil v intervjuju zatrdil, da je Milan Kučan v času vodenja slovenskega centralnega komiteja od Elana prejel različna darila v vrednosti 400.000 tedanjih nemških mark.

Danilo Slivnik.

LJUBLJANA – Ljubljansko okrožno sodišče je ugodilo novinarki Vidi Kocjan, saj je sklenilo, da se sklep o zbiranju ponudb za prodajo kasete s posnetkom intervjuja z nekdanjim finančnikom Elana Pavlom Kodrom, razveljavi. Posnetek se je namreč znašel v stečajni masi zapuščine za pokojnim nekdanjim urednikom Maga Danilom Slivnikom.

Sodišče je 5. februarja letos sklenilo, da se opravi nezavezujoče zbiranje ponudb, s katerimi bi pridobili informacije za presojo najugodnejših pogojev za prodajo 60-minutne kasete. Na njej je posnetek intervjuja, ki sta ga leta 1994 z nekdanjim finančnikom družbe Elan opravila tedanja novinarja Slovenca Janez Markeš in Vida Kocjan.

Na posnetku so tudi deli, ki jih Koder ni avtoriziral in niso bili del objavljenega intervjuja. Kaseto so našli v sefu pokojnega Slivnika, vsebina sefa pa je predmet stečajne mase.

Težke trditve na njej

Kocjanova je zoper ta sklep vložila ugovor, v njem pa je zapisala, da je kaseta njeno avtorsko delo. Zahtevala je tudi, da se ji kaseta izroči. Tako ona kot Janez Markeš sta po izdaji sklepa prijavila izločitveno pravico.

Sodišče je v sklepu tudi zapisalo, da iz odgovora upravitelja na ugovor izhaja, da upravitelj prodaje (zlasti zaradi prijave izločitvene pravice) ne misli nadaljevati. Zato po oceni sodišča ni smiselno zbirati informacije za presojo najugodnejših pogojev. Na ta sklep sodišča je sicer v 15 dneh še možna pritožba.

Markeš je po izdaji prvega sklepa sodišča poudaril, da je kaseta njegova osebna last, dal pa jo je Slivniku v varstvo, en izvod pa tudi Kocjanovi. Kaseto je dal Slivniku v varstvo zato, ker so bile na posnetku »zelo težke trditve«.

Koder naj bi bil namreč v intervjuju zatrdil, da je Milan Kučan v času vodenja slovenskega centralnega komiteja od Elana prejel različna darila v vrednosti 400.000 tedanjih nemških mark. Pozneje pa je Koder prosil, naj se teh trditev ne objavi.

Koder v zaporu

Posnetek je bil kljub temu že predvajan v javnosti, in sicer leta 2000 na parlamentarni preiskovalni komisiji pod vodstvom Franca Pukšiča. Po Markeševih besedah so tedaj citate iz neavtoriziranega dela intervjuja zlorabili in želeli uporabiti proti tedanjemu predsedniku republike Kučanu, a je Koder omenjeni tonski zapis leta 2000 označil za manipulacijo, Kučan pa je navedbe zanikal.

Da je Kodrove izjave preveril in so se izkazale za lažne, je zatrdil tudi Markeš. Medtem pa je Koder, ki trenutno prestaja zaporno kazen na Dobu, v nedavnem intervjuju s Kocjanovo za Demokracijo znova ponovil omenjene očitke na Kučanov račun.

Deli s prijatelji