UGOTOVITVE AVK

Kartelno dogovarjanje o mariborski urgenci?

Objavljeno 21. november 2014 13.38 | Posodobljeno 21. november 2014 13.38 | Piše: STA, S. U.

Pri pridobivanju posla naj bi šlo za domnevni kartel, v katerem naj bi bili udeleženi GH Holding, Begrad v stečaju, Kolektor Koling in Tames, a vsi vpleteni to zanikajo.

LJUBLJANA – Agencija za varstvo konkurence je septembra izdala povzetek relevantnih dejstev v zvezi s postopkom javnega naročila pri izgradnji mariborske urgence. Kot pišejo Finance, naj bi pri pridobivanju omenjenega posla šlo za domnevni kartel, v katerem naj bi bili udeleženi GH Holding, Begrad v stečaju, Kolektor Koling in Tames, a vsi to zanikajo.

Da je bil omenjeni dokument izdan, je za časnik potrdil prvi mož AVK Andrej Krašek, ki pa več od tega ni želel povedati, saj postopek še teče in da v AVK njegove vsebine in ugotovitev do izdaje odločbe ne komentirajo. Kot pišejo Finance, pa je jasno, da povzetek relevantnih dejstev niti ne bi bil izdan, če ne bi ugotovili znamenj prepovedanega kartelnega dogovarjanja.

Varuh konkurence ima po prejemu odgovorov vpletenih podjetij možnost, da postopek bodisi ustavi bodisi ga nadaljuje, najprej z izdajo upravne odločbe o kartelu ter nato še s prekrškovnim postopkom in globo. Ta lahko po zakonu znaša do deset odstotkov letnega prometa kršiteljev, še dodaja časnik.

Gradbinci kakršna koli dogovarjanja zanikajo. Prvi mož GH Holdinga Blaž Miklavčič je za časnik povedal, da je AVK popolnoma napačno sklepal na podlagi indicev, ki jih je imel v zvezi s tem projektom. Na ugotovitve so odgovorili, Miklavčič pa meni, da se kartel niti teoretično ni zgodil, cena za mariborsko urgenco na kvadratni meter pa naj bi bila nižja od cen vseh urgenc, ki se gradijo po Sloveniji.

Očitki v celoti neutemeljeni?

V Kolektor Kolingu menijo, da so očitki v celoti neutemeljeni, kar da so natančno obrazložili v odgovoru agenciji.

Sume kartelnega dogovarjanja je pred letom dni agenciji prijavil takratni minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je povedal za časnik, je bil ves čas prepričan, da se bodo njihovi sumi potrdili. Kljub sumom pa se je z GH Holdingom vseeno pogajal, ker bi sicer Maribor zaradi izgube evropskega denarja lahko ostal brez nove urgence.

Na lanski prvi razpis za gradnjo urgence v UKC Maribor so se prijavili Strabag, Kolektor Koling in GH Holding s ponudbami od 10,5 do 17,7 milijona evrov, revizijski zahtevek pa sta dala Tames in Begrad, ki se sploh nista prijavila. Na ponovljeni razpis se je prijavil samo GH Holding s partnerji Tamesom, Begradom in Kolektor Kolingom in ceno 18,7 milijona evrov. V pogajanjih z ministrstvom so privolili v znižanje na 13,3 milijona evrov.

Vendar pa Finance ugotavljajo, da bi lahko bile ugotovitve AVK tudi vprašljive, saj konzorcija družb ne sestavljajo klasični konkurenti, ki bi se zato dogovarjali o kartelu, pač pa se njihove dejavnosti in storitve bolj ali manj dopolnjujejo, tako da bi pač lahko šlo tudi za povsem običajen t. i. joint venture, ki pa ne bi bil sporen.

Deli s prijatelji