NEURADNO

Kartelni dogovori: državna uprava mastno plačevala pisarniški material

Objavljeno 17. oktober 2014 12.29 | Posodobljeno 17. oktober 2014 12.29 | Piše: S. N.

Protikorupcijska komisija je ocenila oškodovanje v prvih dveh letih na pet do šest milijonov evrov.

Bodoči minister za gospodarstvo Jožef Petrovič.

LJUBLJANA – Državna uprava je zaradi kartelnih dogovorov najmanj štiri leta bistveno predrago plačevala pisarniški material za več kot 130 uporabnikov, je po neuradnih podatkih ugotovila Agencija za varstvo konkurence, piše MMC. Podpisnik sporne pogodbe je bil v imenu dobavitelja DZS njen takratni divizijski direktor Jožef Petrovič.

Odločbo o tem je senat agencije potrdil v ponedeljek, v njej pa obravnava dogovore DZS, Mladinske knjige in Extra Luxa med letoma 2008 in 2014. Primer preiskuje tudi policija, so potrdili na Policijski upravi Ljubljana.

Za pisarniški papir namesto 2,36 evra plačevali 3,42

Da se dogaja nekaj spornega, je bila policija obveščena že leta 2009, ko jih je eden izmed ponudnikov obvestil, da sta dva predstavnika podjetja Extra Lux ponujala protiusluge vsem dobaviteljem, ki se ne bi prijavili na državni razpis. Podobno informacijo je prejela tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je ocenila, da so na tak način trije največji ponudniki (DZS, Mladinska knjiga in Extra Lux) onemogočili konkurenco, pri tem pa cene primerljivih proizvodov podražili za najmanj tretjino in si s tem pridobili od pet do šest milijonov evrov premoženjske koristi. Celotno zadevo je komisija predala tudi policiji.

Tik za tem je višje sodišče v Celju s primerjavo cen ugotovilo, da je skupni državni razpis, ki naj bi pocenil pisarniški material, nekatere postavke v resnici dvignil za polovico. Kot poroča portal, so za pisarniški papir, ki je prej stal 2,36 evra, po novem plačevali 3,42 evra. Ministrstvo za javno upravo je del razpisa ustavilo, a je sporazum o dobavi papirja kljub temu sklenilo. Največji trije dobavitelji so nastopili enotno in si trg v Sloveniji razdelili na tri enake dele.

Po izračunih oddaje Tarča je država med letoma 2008 in 2010 samo za pisarniški material plačala 817.000 evrov več, kot bi, če bi papir kupovala po tržnih cenah, kakršne je, denimo, izpogajalo v samostojnem razpisu Okrožno sodišče v Celju.

Ministrica je sumila, vendar ...

Nekdanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs poudarja, da so že v času razpisov v letih 2009 in 2010 sumili, da so cene previsoke in da je nekaj sporno, zato so zadevo prijavili Agenciji za varstvo konkurence in policiji. Dodaja, da zadeve potekajo prepočasi, kljub temu pa je zadovoljna, da je po štirih letih le sprejeta odločitev. Zaradi zapletenega postopka kazen dobaviteljev še nekaj časa ne bo zadela. Po vročitvi odločbe imajo možnost pravnega varstva na upravnem in nato še na vrhovnem sodišču. Šele nato jim agencija izda obvestilo o prekršku in prekrškovno odločbo, na katero se ponovno lahko pritožijo, najprej na okrajno in nato še višje sodišče, še poroča MMC

Deli s prijatelji