PREPRODAJA

Karnerja zdaj lovi celo Barack Obama

Objavljeno 03. junij 2013 09.21 | Posodobljeno 03. junij 2013 09.21 | Piše: Z. E.

Predsednik ZDA je uvedel sankcije proti zloglasnemu Mihaelu Karnerju.

Domnevno domovanje zakoncev Karner v Rožni dolini v Ljubljani, kjer naj bi se po nekaterih informacijah še zdaj ukvarjala s spletno prodajo prepovedanih steroidov (foto: Igor Mali).

LJUBLJANA – Ameriški predsednik Barack Obama je v petek obvestil kongres, da je uvedel sankcije proti šestim posameznikom in skupinam zaradi trgovine z mamili. Vse lepo in prav, a žal tudi z nadvse slabo reklamo za Slovenijo: na seznamu je namreč poleg šefov mafijskih kartelov iz Afganistana in Mehike tudi Mihael Karner, in sicer zaradi preprodaje steroidov. Osebam in organizacijam s seznama so zamrznili premoženje v ZDA, ameriškim posameznikom in podjetjem pa je z njimi prepovedano opravljati posle.

Kot so zapisali na spletni strani ameriškega državnega tožilstva, uvrstitev Karnerja na seznam temelji na zbranih dokazih, po katerih je od leta 2000 vodil globalno mrežo za distribucijo anaboličnih steroidov, ki je prodala na milijone doz steroidov po vsem svetu, tudi več tisoč strankam v ZDA.


Zloglasna druščina

Obama je sankcije uvedel proti mafijski združbi Vitezi Templarji iz Mehike, ki nadzira trgovino z mamili na obali Tihega oceana, ter mamilarskima karteloma Los Urabenos iz Kolumbije in Los Cachiros iz Hondurasa. Na seznamu so tudi vodja kartela iz Tijuane v Mehiki Luis Fernando Sanchez, afganistanski mamilarski vodja Hadži Kotval Nurzaj, ki deluje v Pakistanu in je povezan s talibani, ter Mihael Karner.

 

Zabrisano poreklo

Karner naj bi pridobival predhodne sestavine za kemikalije za izdelavo nedovoljenih dopinških preparatov med drugim iz jugovzhodne Azije, v tovarni v vzhodni Evropi pa naj bi jih nato izdelali in pakirali. Ko je prejel spletno naročilo za steroide, jih je v večjih količinah poslal posrednikom v Veliki Britaniji, Italiji, Grčiji in drugod, kjer so jih prepakirali v manjše količine kot posamezna naročila in jih nato posredovali naročnikom. Tako naj bi Karnerju uspelo zabrisati dejansko poreklo nedovoljenih preparatov, je še zapisalo tožilstvo. Prihodke od te prodaje naj bi skrival v davčnih zavetiščih. Zvezno sodišče v Massachusettsu ga je skupaj z ženo Alenko in bratom Matevžem leta 2010 obtožilo pranja denarja ter razpečevanja steroidov.

Decembra leta 2010 so ju z ženo Alenko aretirali v Bad Kleinkirchheimu, ZDA pa so zahtevale njuno izročitev, a sta bila aprila 2012 izpuščena po plačilu varščine, ki naj bi samo za Karnerja znašala okrogel milijon evrov. Nato sta odšla v Slovenijo, Karner pa je zdaj ubežnik pred zakonom, dodajajo na spletni strani ameriškega tožilstva. Če bo obsojen na podlagi ameriške obtožnice, mu grozi do 20 let zapora zaradi pranja denarja in kazen v višini pol milijona dolarjev oziroma dvakratne vrednosti premoženja, ki je bilo zaseženo v postopku.

»Okužil« več tisoč Američanov

Kot še piše na spletni strani ameriškega tožilstva, je bilo skupaj s tokratnim imenovanjem oseb ali organizacij na seznam za sankcije to šele petnajsto takšno predsednikovo imenovanje, odkar so po zakonu o imenovanju najhujših tujih preprodajalcev mamil, t. i. Kingpin Act, junija 2000 na omenjeni seznam uvrstili prve osebe. Sodni postopek proti Karnerju poteka v zvezni državi Massachusetts, kjer trdijo, da je – ob stalnem spreminjanju in prepletanju spletnih strani – v ZDA poslal več deset tisoč odmerkov anaboličnih steroidov, s čimer je »okužil« več tisoč Američanov, predvsem amaterskih bodibilderjev, atletov in bolnikov s težjimi poškodbami. Američani, ki Mihaela Karnerja vodijo tudi pod imenom Jože Topolovec, naj bi imel več navideznih podjetij v Panami, Dominikanski republiki, Hongkongu, Lihtenštajnu in na Sejšelih, in prek njih naj bi poskušal zakriti pravo lastništvo preprodaje prepovedanih steroidov.

Obtožnica navaja, da je kot vodja hudodelske združbe (in ne več zgolj kot član, kar je bilo omenjeno doslej) s preprodajo zaslužil več kot 50 milijonov dolarjev, s katerimi naj bi kupil kopico nepremičnin tako v Avstriji (v Bad Kleinkirchheimu in na Dunaju) kot tudi na Hrvaškem in v Sloveniji.

Deli s prijatelji