KLOFUTA

Karla Erjavca okarali: Upokojenci zanj niso prioriteta

Objavljeno 16. maj 2013 17.15 | Posodobljeno 16. maj 2013 17.15 | Piše: STA, A. L.

Zahtevajo, da se letni dodatek za šport in rekreacijo izplača vsem upokojencem.

LJUBLJANA – Zaradi različnih ukrepov v zadnjih letih se število upokojencev na pragu revščine povečuje, vsakršno nadaljnje zmanjševanje pravic pa bi pomenilo katastrofo nacionalnih razsežnosti, so prepričani v Zvezi sindikatov upokojencev Slovenije. Od vlade zahtevajo jasne odgovore o kriznih ukrepih ter tudi izplačilo dodatka za rekreacijo za leto 2013.

Še več bo brezposelnih

V zadnjih štirih letih se pokojnine ne usklajujejo z dvigom plač, ustavilo se je usklajevanje pokojnin z inflacijo na letni ravni, velika večina upokojencev je ostala brez letnega dodatka za rekreacijo, številni upokojenci pa so izgubili del pokojnine, ker so svoje delo opravljali v drugih republikah takratne skupne države, vzroke za povečanje števila upokojencev, ki so na pragu revščine, navajajo v zvezi. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo upokojence prizadel tudi višji DDV, saj bo »brez dvoma zmanjšal kupno moč prebivalstva, pričakovati pa je tudi škodljive posledice v gospodarskih aktivnostih, kar pomeni tudi povečanje brezposelnosti v naši državi«. Vse to bo po njihovem mnenju negativno vplivalo na življenjsko raven vseh, še posebej upokojencev.

Okarali Erjavca

Ob tem v sindikatu ocenjujejo, da se upokojenci počutijo vse bolj zapostavljene tudi od Desusa. Tako je po njihovem mnenju vse bolj očitno, da pri predsedniku stranke Karlu Erjavcu »interesi in prizadetost njegove osnovne volilne populacije niso prioritetnega pomena«. V zvezi sindikatov upokojencev obenem želijo vlado spomniti na enakopravnost, ki jim jo zagotavlja ustava. Pri tem opozarjajo na presojo ustavnega sodišča, ki se nanaša na nepravilnosti pri lanskem regresu javnih uslužbencev. Prepričani so, »da so bile grobo kršene tudi pravice upokojencev, ker se v letu 2012 določenemu številu upokojencev ni izplačal letni dodatek za šport in rekreacijo«. Zato zahtevajo, da se omenjeni dodatek prizadetim upokojencem izplača tako za leto 2012 kot tudi za tekoče leto.

Od vlade ne nazadnje zahtevajo jasne odgovore o tem, »kaj bo z vsemi kriznimi ukrepi, ki ogrožajo življenjsko raven upokojencev in prebivalcev Slovenije v celoti, ko bo minila kriza«.

Deli s prijatelji