NA KOŽO

Karl Zmagovalec

Objavljeno 13. januar 2017 23.35 | Posodobljeno 13. januar 2017 23.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Ne vem, ali je Karl resnično zmeden in bebav ali pa tako prekleto pameten in prebrisan.

Bojan Budja.

Karl, čigar drugo ime je Viktor, zmagovalec torej, je našim južnim sosedom, eks bratom, znova stopil na žulj. Da jim bomo, če ne bodo pridni, pokvarili letošnjo turistično sezono. Menda tako, da bomo Nemce, Avstrijce in vse druge, ki bodo potovali na obalo lepe njihove, za nekaj časa zadržali kar pri nas. Kako, ve le on, večni minister Erjavec. Biti priden po njegovo pomeni spoštovati in sprejeti očitno skorajšnjo odločitev mednarodnega arbitražnega sodišča o meji med državama. Roko na srce, celo za diplomatski jezik – milo rečeno – nenavadna izjava.

Koliko se zdaj tresejo noge Hrvatom, ne vem, so pa zagrebški mediji našega Erjavca nemudoma počastili z naslovnicami najbolj branih dnevnikov. Šefa slovenske diplomacije so primerno popljuvali, kaj dosti več pa ne. Nenavadno. Kot je nevsakdanji preobrat v razmišljanju njihovih političnih analitikov. Žarko Puhovski denimo ocenjuje, kako Hrvaški ni uspelo prepričati večine članic EU, da se je upravičeno umaknila iz arbitražnega postopka, zato tudi ne more računati na njihovo pomoč, enako ne na podporo Melanijinega Trumpa. Čez mejo vsaj enako znani in cenjeni Davorin Gjenero pa celo pravi, kako se bo lepa njihova na koncu morala sprijazniti, da je arbitraža obvezujoča. Saj da hrvaškega stališča o kontaminiranosti procesa nihče ne podpira. Ne vem, ali je Karl tu in tam resnično zmeden in bebav ali pa tako prekleto pameten in prebrisan. Bi rekel, da je kombinacija obojega. Sicer ne bi vladal z levimi, desnimi in srednjimi. Pa tudi penzionistom tu in tam priskrbi kak dodatni evro.

Ni pa to edina diplomatska vojna, ki jo te dni bijemo z bivšimi južnimi eks brati. Po kranjski klobasi nam hočejo vzeti še dokazano slovenski teran, ki si ga s pomočjo Bruslja zdaj lastijo tudi južni Istrani. Za razliko od nepredvidljivega Karla Židan Hrvatom in EU grozi z argumenti in s tožbo. Niti najmanj ne dvomim, da ima kmetijski minister prav in da so dokazi na slovenski strani, nisem pa prepričan, da imata besedi zakon in pravo enako veljavo tostran in onstran Kolpe. Hrvatje so pač doktorirali iz manipuliranja. S sosedi in z EU. In namesto da bi jim EU dala lekcijo spoštovanja reda in zakonov, se od njih uči dogovarjanj pod mizo. Tudi zato bodo z Zagrebom vedno težave. Tu ni pomoči. Hrvaška plus sosed je prepir.

Karlu zato njegovih besed ne zamerim. Sploh pa ne, če bo res Karl Zmagovalec. 

Deli s prijatelji