EKSPLOZIJE V BRUSLJU

Karl Erjavec: Žal je ena od žrtev tudi slovenski diplomat

Objavljeno 22. marec 2016 13.25 | Posodobljeno 22. marec 2016 14.50 | Piše: A. L.

Ni v smrtni nevarnosti, je pa bil prepeljan v bolnišnico in mu želim hitro okrevanje, pravi Erjavec.

LJUBLJANA – »Najostreje obsojamo te teroristične napade v Bruslju in izražamo sočutje in sožalje svojcem in družinam žrtev. Obžalujem, da se je to zgodilo, in rad bi sporočil, da je žal ena od žrtev tudi slovenski diplomat, ki deluje na slovenskem predstavništvu EU v Bruslju. Ni v smrtni nevarnosti, je pa bil prepeljan v bolnišnico in mu želim hitro okrevanje,« je na novinarski konferenci povedal minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Dodal je, da so že podali ustrezna navodila predstavništvu v Bruslju, veleposlaništvu in tudi misiji Nato.

»Za zdaj lahko ugotovimo, da ni kakšnih drugih žrtev, smo pa tudi odsvetovali, da slovenski državljani potujejo v Bruselj. Tisti, ki se zadržujejo v Bruslju, naj upoštevajo navodila lokalnih oblasti in njihovih varnostnih organov,« svetuje minister. 

Slovenski diplomat naj bi bil po poročanju 24ur Rudolf Kaniški, ki je svetovalec za policijsko sodelovanje in schengen.


Vodja predstavništva Slovenije pri EU: Ranjeni sodelavec oskrbljen

Slovenski diplomat, ki je bil na poti na delovno mesto na stalno predstavništvo Slovenije pri EU, je bil v eksploziji na postaji podzemne železnice Maelbeek lažje ranjen, a so ga takoj oskrbeli v bolnišnici, je za STA danes povedal veleposlanik Slovenije pri EU Rado Genorio. Preostali sodelavci so po njegovih informacijah na varnem.

»Varnostne ukrepe imamo na predstavništvu vzpostavljene že dlje časa, saj je bila stopnja teroristične ogroženosti ves čas zvišana. Poleg tega je sedež predstavništva v bližini turške misije pri EU, kar narekuje še dodatno previdnost,« je dejal Genorio, ki se sicer trenutno mudi v Sloveniji.

V Bruslju naj bi po dostopnih podatkih delalo in živelo približno 3000 Slovencev, od tega okoli 580 v ustanovah EU. Zaposleni so v skladu s pozivom bruseljskih oblasti ostali doma oz. v poslopjih, kjer delajo, kar velja tudi za stavbe evropskih institucij. Na vprašanje, ali so najnovejši teroristični napadi velik šok za Bruselj, je Genorio odgovoril, da so že dlje časa »ravnali, kot to zahteva zvišana stopnja teroristične ogroženosti, med drugim jim je bilo odsvetovano gibanje na mestih, kjer se zbira več ljudi«.

 

Deli s prijatelji