ODREDBA

Kardiologi bodo morali zagotoviti 24-urno zdravstveno oskrbo

Objavljeno 03. julij 2014 18.45 | Posodobljeno 03. julij 2014 18.45 | Piše: STA, Ma. F.

Zahteva kardiologov za izplačilo po posegu nima nobene zakonske podlage, sklepanje tovrstnih pogodb pa bi bilo nezakonito.

Direktor UKC Maribor Gregor Pivec.

MARIBOR – Direktor UKC Maribor Gregor Pivec je kardiologom Vojku Kaniču, Damijanu Vokaču in Antonu Lobniku izdal odredbo o 24-urni neprekinjeni zdravstveni oskrbi kardioloških bolnikov. Oskrba bo ostala taka kot doslej, bolnikov v nočnem času pa ne bo treba prevažati v druge centre, so sporočili iz UKC Maribor.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je natančno preučilo t. i. »približevalni« predlog predstojnika Vojka Kaniča in Antona Lobnika o posebnem plačilu za delo v pripravljenosti v laboratoriju interventne kardiologije.

Predlog je tudi po mnenju ministrstva za zdravje nezakonit, saj premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle ministrice za zdravje, kardiološke dejavnosti ni uvrstila med posebne oblike. To je namreč po zakonu o zdravstveni dejavnosti pogoj za sklepanje posebnih podjemnih pogodb, pojasnjujejo v UKC.

Predpisi preprečujejo višje izplačilo

Kot poudarjajo, predpisi UKC Maribor preprečujejo višje izplačilo, kot je določeno po pogodbi o zaposlitvi. Zahteva kardiologov za izplačilo po posegu nima nobene zakonske podlage, sklepanje tovrstnih pogodb pa bi bilo nezakonito, opozarjajo v UKC.

Kot še navajajo, omenjeni trije kardiologi niso odgovorili na osebno prošnjo in javno pismo direktorja UKC Maribor. Zaradi zagotovila neprekinjenega zdravstvenega varstva je bil direktor tako »prisiljen izdati odredbo o zagotavljanju neprekinjenega zdravstvenega varstva«.

Z nastalo situacijo je Pivec podrobno seznanil predsednika sveta zavoda Bogdana Čepiča. Prav tako je vodstvo o poteku dogodkov seznanilo mariborskega zastopnika pacientovih pravic Viktorja Pilingerja in varuha bolnikovih pravic Franceta Prosnika. S predstavnikom Fidesa, vodstvom klinike za interno medicino in prizadetimi zdravniki pa se bo Pivec pogovoril v ponedeljek zjutraj, napovedujejo.

Deli s prijatelji