CERKVENA

Kardinal Rode: Nova generacija želi bolj ubogo Cerkev

Objavljeno 17. julij 2013 19.49 | Posodobljeno 17. julij 2013 19.49 | Piše: STA, T. L.

Papež Frančišek je presenetil kardinala Rodeta, saj je prvi papež, ki v govorih improvizira.

Kardinal Franc Rode.

LJUBLJANA – Papež Frančišek kardinala Franca Rodeta preseneča. Frančišek je po besedah Rodeta prvi papež, ki v svojih govorih improvizira. Čeprav so zato nekatere besedne zveze kdaj manj posrečene, ljudje »razumejo, kaj govori in kaj hoče povedati«. V pogovoru za Radio Ognjišče je Rode izpostavil tudi pričakovanje, da bo papež hotel narediti red v vatikanski banki.

Frančišek slovenskega kardinala preseneča, čeprav je svoje življenje skromno in dosledno živel že kot kardinal. Že takrat je naletel na neodobravanje, vendar je vztrajal na svoji poti, je v današnjem pogovoru za Radio Ognjišče še dejal Rode.

Nenavadni govori in improvizacija

»Govori, ki jih ima, so zelo nenavadni, predvsem z vidika, da je pravzaprav prvi papež, ki improvizira,« pravi Rode. Vsi drugi papeži so imeli vse, kar so povedali, v glavnem napisano – premišljeno, pretehtano, preverjeno. Papež Frančišek pa ne. Pri tem »včasih pride ven tudi kakšna beseda, ki ni toliko na mestu, in nekateri se obešajo na te besede, ki so mogoče manj posrečene, in si mislijo, da bi moral biti v tem smislu pazljivejši,« pravi kardinal Rode.

Jezik Frančiška je »preprost, ljudski, direkten, to je človek, ki govori množicam«, meni slovenski kardinal. Frančišek po njegovem prepričanju »beži pred vsakim bliščem in hoče biti zares preprost in skromen človek, človek srca«.

Malokdo je razumel Benedikta XVI.

Rode je izpostavil tudi primerjavo nekega teologa, da ob poslušanju papeža Benedikta XVI. »mnogi ljudje niso razumeli dosti. Ko poslušajo papeža Frančiška, pa ljudje razumejo, kaj govori in kaj hoče povedati.«

Rode se je v pogovoru dotaknil tudi napovedanih prenov kurije in vatikanske banke. Glede banke je sicer dejal, da osebno nima nobenih posebnih informacij. »Upam pa, in to je pokazalo že imenovanje novih ljudi, da bo Frančišek tudi na tem področju hotel narediti red, da bo ta banka poslovala transparentno in pošteno,« je dodal.

Prav tako se papež po besedah slovenskega kardinala dobro zaveda potrebe po prenovi rimske kurije. Rode meni, da bo prenova potekala v smeri zmanjševanja števila uradov in teles v Vatikanu. Prav tako pričakuje prenovo kurije v smislu decentralizacije, torej da se z nekaterimi problemi ne bo ukvarjala kurija, ampak bodo prepuščena škofom, škofovskim konferencam. Rode tudi meni, da bo Frančišek poudaril bolj kolektivno vodenje cerkve.

Nova generacija za skromnejšo cerkev

Sicer pa meni Rode, da namenja papež velik poudarek duhovnosti. »Mislim, da je njegova velika ideja, da se mora cerkev vrniti k idealu evangelijskega uboštva in biti blizu predvsem ubogim,« pravi Rode, ki tudi opaža, da si nova generacija kristjanov sama želi preprostejšo, skromnejšo, bolj ubogo cerkev.

Cerkev, ki bi se vrnila k svojim izvorom, bi bila nedvomno tudi prepričljivejša, je v pogovoru za Radio Ognjišče še dejal Rode.

Deli s prijatelji