PRAVDA

Karba vztraja, da je pisal resnico, Janša pa, da gre za laž

Objavljeno 15. maj 2014 17.56 | Posodobljeno 15. maj 2014 13.55 | Piše: P. J.

Na današnjem naroku v pravdi sta se srečala novinar Dejan Karba in predsednik SDS Janez Janša.

Danes sta se srečala Janša in novinar Karba.

LJUBLJANA – V primeru stranke SDS proti novinarju Dela Dejanu Karbi zaradi zapisa v časniku Delo leta 2009, da je denar iz Finske Patrie pristal v stranki SDS in ne pri Janezu Janši, sta se danes na sodišču srečala Janša in Karba. Poleg obeh omenjenih je bil kot priča zaslišan še nekdanji odgovorni urednik Dela Darijan Košir, ki je pojasnjeval, kako in zakaj je novinar objavil zgodbo v trdilni obliki .Dokazni postopek se je danes tudi končal, sodbo bo sodišče poslalo pisno. Stranka želi javno opravičilo in plačilo 55.000 evrov odškodnine.

Škoda za stranko

Janša je v zaslišanju dejal, da je bila trditev novinarja čista laž in da je stranki SDS prinesla veliko škodo, ki se je izrazila na volitvah 2011. Dejal je da je bil izid volitev slabši kot leta 2008, kar naj bi bilo po njegovih besedah tudi posledica Karbovega zapisa. Članek je doživel tudi veliki medijski odziv.

Toženi Karba je dejal, da je imel poleg finskega kriminalista Kaja Erika Björkqvista več virov. Pojasnil je, da je informacijo preveril v stranki. Tedanji generalni sekretar mu na novinarsko vprašanje ni odgovoril, Janša pa je. Dejal je, da sta mu informacijo, da je bilo v tistem času več denarja v stranki kot sicer, potrdila tudi dva vira iz stranke, ki ju ni želel razkriti.

Karba je na Matozovo vprašanje, kako je potekal pogovor med njim in finskim preiskovalcem, pojasnil, da sta govorila v angleščini in da pogovor ni potekal v pogojniku, ampak v trdilni obliki. Veliko časa je Janšev zagovornik Franci Matoz namenil prebiranju zaslišanja finskega preiskovalca v primeru iz leta 2011, kjer je preiskovalec dejal, da ni izjavil tega, kar je zapisano.

Pomembnejše od dogovora

Matoz je Karbo vprašal tudi po jeziku, v katerem je potekalo zaslišanje. Odgovoril je, da v angleščini, Matoz pa je prebral zapis iz pričanja Kaja Erika Björkqvista leta 2011, ki je dejal, da novinar slabo govori in razume angleško. Matoz je Karbo vprašal, ali je preiskovalec izrecno dejal, da je to dejstvo, da je denar prišel v SDS, ali je rekel, da gre preiskava v to smer.

Nekdanji urednik Dela Darijan Košir je povedal, da sta skupaj z Karbo ocenila, da je objava članka pomembnejša od dogovora Karbe in finskega preiskovalca Björkqvista, da informacija ni za objavo. Košir je še dodal, da ni bil seznanjen s tem, da je Karba na svojo službeno pot na Finsko odnesel tudi dokumente, ki jih je predal preiskovalcem.

Karbov zagovornik je po obravnavi dejal, da vsi postopki proti Karbi kažejo na moč, da uničijo njegovo kariero. »Kaže, da so zadevo pretehtali. Novinar Karba je opravljal delo, ki je poslanstvo preiskovalnega novinarja.«

Deli s prijatelji