STANJE

»To, kar počne zdaj vlada, ni noben fenomen«

Objavljeno 08. oktober 2012 14.00 | Posodobljeno 08. oktober 2012 12.11 | Piše: P. J.

Direktor Umarja pravi, da je zapis fiskalnega pravila v ustavo pomemben instrument za konsolidacijo javnih financ.

PIRAN, LJUBLJANA – Slovenija se od leta 2008 oddaljuje od povprečja razvitih držav v EU. Trenutno smo na enaki stopnji kot leta 2003, dosegamo namreč le 84 odstotkov povprečja. Te podatke je na 3. akademiji aktivnega državljanstva v Piranu ta vikend predstavil Boštjan Vasle, direktor Urada RS za makroekonomske analize (Umar).

Zmanjševanje stroškov je ključno

Vasle je opozoril, da je edina država, v kateri je še večji padec gospodarske rasti, Grčija. Druge države so začele izvajati ukrepe v letu 2011, Slovenija pa ne. Eden  izmed segmentov, kjer Slovenija zelo zaostaja za povprečjem, je produktivnost. Dosegamo le 50 odstotkov povprečja EU pri inovativni aktivnosti. V primerjavi z drugimi državami je delovna aktivnost prebivalstva v Sloveniji zelo kratka. Analiza Umarja kaže, da mladi pozno vstopijo v delovni proces in zgodaj prenehajo delati.

Vasle opozarja, da so stroški dela v Sloveniji zelo visoki. Pravi, da konsolidacija javnih financ ne bo mogoča brez znižanja teh stroškov. Držav, ki so morale zaprositi za finančno pomoč EU, so takoj začele zniževati stroške dela. Grčija, Irska in Portugalska so spoznale, da je zmanjševanje teh stroškov ključno za izhod iz krize.

Slabi kadri

Vasle opozarja tudi na slabosti izobraževalnega sistema. Fakultete proizvajajo kadre, za katere na trgu ni dela, v povprečju pa traja terciarno izobraževanje sedem let. Pravi, da je razmišljanje, da se mora vse zdravstvo in izobraževalni sistem financirati iz državne blagajne, napačno. S kadrom, ki ga proizvedejo fakultete, so nezadovoljni tudi delodajalci. Za nami po zadovoljstvu z znanjem diplomantov zaostaja le Litva.

»To, kar počne zdaj vlada, ni noben fenomen. Fenomen je morda v tem, da to počnemo eno leto pozneje od vseh in da smo izgubili eno leto,« je dejal Vasle. Pravi, da je sprejetje pokojninske reforme za Slovenijo nujno, saj je zaradi demografske slike Slovenije pokojninska blagajna preveč obremenjena. Zavzema se tudi za privatizacijo bank, o fiskalnem pravilu pa pravi, da je to pomemben instrument, prek katerega bi lahko prišli do finančne konsolidacije. 

Deli s prijatelji