ADVENTNI VENEC

Kar dva tisoč starih trt za Kristusovo krono

Objavljeno 02. oktober 2013 23.37 | Posodobljeno 02. oktober 2013 23.37 | Piše: Oste Bakal

Člani Društva Presmec iz Slovenskih goric želijo splesti adventni venec, ki bi potolkel vse rekorde.

Člani Društva Presmec ob svojem lanskem adventnem vencu, za katerega so porabili na kupe smrečja, a žal rekorda niso postavili zaradi neurejene dokumentacije. Foto: Oste Bakal

Če v naselju Dolge Njive pri Voličini v občini Lenart v Slovenskih goricah, kjer na nadmorski višini 379 metrov v tridesetih gospodinjstvih živi nekaj nad 120 prebivalcev, ne bi bilo Društva Presmec, se o naselju najbrž ne bi veliko vedelo. Tako pa sta Presmec in presmec, društvo in butara, ponesla ime kraja ne le po Sloveniji, marveč v svet: pred 14 leti se je društvo zaradi rekordne velikonočne butare, ki jo tod imenujejo presmeca, vpisalo v Guinnessovo knjigo rekordov. Bilo je na cvetno nedeljo leta 1999, ko je 120 ljudi iz Dolgih Njiv proti Voličini ponosno poneslo 303,80 metra dolgi presmec. »Kar en mesec smo ga pletli in zanj porabili kar za šest velikih prikolic zelenja. In ponosni smo, da nam je uspelo. Oddahnili smo si, ko je bil ovit okrog naše cerkve,« se največjega uspeha društva spominja njegov ustanovitelj in predsednik Jože Vogrin.

Zgodba o nastanku društva sicer sega v leto 1994, ko je ustanovitelj in idejni vodja Jože Vogrin preživel strelski napad islamističnih teroristov v Egiptu, kjer je bil na oddihu. Zaobljubil se je, da bo vsako leto ob cvetni nedelji izdeloval presmece.

Letošnji venec bo iz starih trt

Toda to ni edina dejavnost društva: njegovi člani in simpatizerji vsako leto izdelujejo tudi adventne vence, prave velikane. Letos načrtujejo izdelavo posebneža, ki bi se lahko znašel v Guinnessovi knjigi rekordov, vendar s sedeža knjige v Londonu še niso prejeli potrdila. »Vse skupaj nam poskuša urediti tudi gospod Alojz Peterle, poslanec Evropskega parlamenta. Vsekakor bomo adventni venec izdelali, ali se nam bo uspelo uvrstiti v Guinnessovo knjigo rekordov z velikanom iz starih trt, bomo pa šele videli. Letošnji venec ne bo iz zelenja, temveč iz starih trt, in to bo videti kot Kristusova krona, ki simbolizira njegovo trpljenje. Venec bo res velikanski, načrtujemo premer 150 metrov. Material imamo, gre za 2000 kosov stare trte, za izdelavo bomo porabili dva meseca, torej moramo počasi začeti. Delalo nas bo okrog 40, vsekakor pa so dobrodošli tudi prostovoljci od drugod,« nam je povedal Vogrin, odločen, da bo ob letošnjem adventu pri Voličini stal rekordni venec z velikanskimi svečami.

Deli s prijatelji