TRPINČENJE ŽIVALI

Kar 70 krav do vimena v dreku

Objavljeno 15. oktober 2016 15.47 | Posodobljeno 15. oktober 2016 15.47 | Piše: Oste Bakal

Maukove iz Stročje vasi zaradi trpinčenja živali prijavili sosedje.

Telički v nevzdržnih razmerah, piti so morali kar gnojnico. Foto Oste Bakal

LJUTOMER – Čeprav smo s skrajnega severovzhoda države, od koder Slovenija dobi največ hrane, že velikokrat poročali o trpinčenju živali, je vsak naslednji primer še bolj žalosten in krut. Preprečiti jih ne morejo ne veterinarski inšpektorji in ne policisti ter aktivisti Društva za zaščito živali Pomurja. Prav zdaj se ukvarjajo z enim takšnih: hudim zanemarjanjem krav molznic, telic in teličkov v Stročji vasi na obrobju Ljutomera, tam v smeri proti Razkrižju ter vinorodnim jeruzalemskim hribčkom.

Na večji starejši kmetiji pri Maukovih, kjer ob mami Ani gospodarita brata Zdravko in Janez, oba se že približujeta abrahamu, naj bi bilo kar 70 glav govedi več mesecev izpostavljenih trpinčenju, hrana naj bi jim bila skopo odmerjena, zato naj bi bile neprestano lačne. Zgodba zase pa je bivalni prostor, kjer še posebno trpijo molznice, katerih vimena so pogosto v lastnih iztrebkih ali ne morejo dvigniti glav zaradi skoraj metrskega nastilja, ki jih, pomešan z gnojem, dviga proti deskam, te naj bi bile strop. Prav tako majhni telički, ki naj bi se že po kotitvi znašli v gnoju. Kako je s telicami, ki so zdaj v ograjenem vrtu pred hišo, pa lahko vidijo vsi mimoidoči: čeprav jim gospodarja domnevno redno dajeta vodo in hrano, je za mlado življenje nevzdržno pod milim nebom, v blatu, brez zavetja.

Tako že vsaj dve leti?

»Problemi pri sosedih niso od včeraj, ampak trajajo vsaj dve leti. Najprej je govedo glasno mukalo, zvečer, zjutraj in skoraj ves čas. Sprva smo mislili, da je to naključno, potem pa je bilo jasno, da so živali lačne, žejne in da živijo v gnoju. Presenečalo nas je, da veterinarji in odkupovalci mleka niso reagirali in ničesar ukrepali. Tudi zdaj ni nobene rešitve, čeprav so prišli inšpektorji. Živali so v blatu in dreku, tako enostavno ne morejo živeti. Ljudje smo zgroženi. Skupaj z družino pa sem najbolj oškodovan jaz, kot prvi sosed, sramovati se moram, kot da bi bila živina moja. Tudi smrad je pogosto nevzdržen, blato in vse za našo ograjo vidite sami. Čeprav sta trmasta, zdaj zahtevam, da se živali odselijo izpred moje hiše,« je naravnost povedal najbližji sosed Maukovih Evgen Rakuša. »Ni mi jasno, kako imajo lahko živino v takšnih razmerah. Hlevov, kjer so krave mlekarice, pa raje sploh ne omenjam. In potem mlekarne odkupujejo takšno mleko. Zanima pa me, mar mlekarjev ne zanima, v kakšnih razmerah so živali, ki dajejo mleko. Prepričana sem, da bi to zanimalo končnega kupca mleka in mlečnih izdelkov iz njega,« je prepričana soseda Natalija, ki je ob drugih sosedih, na več naslovov, najprej na policijsko postajo, tudi prijavila dogajanje pri Maukovih.

Zgroženi policisti

Tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš nam je potrdila, da so policisti prejeli prijavo o dogajanju v Stročji vasi. Policisti PP Ljutomer in vodniki službenih psov so si ogledali kmetijo, ugotovili nepravilnosti – po naših podatkih so bili, čeprav vsega vajeni, naravnost zgroženi – ter obvestili ustrezne službe, med drugimi Veterinarski urad RS, katerega uradni veterinarji so zadevo prevzeli v svoje roke. »Uradna veterinarka je na omenjeni kmetiji na podlagi anonimne prijave izvedla nadzor in z ustno odločbo na zapisnik na kraju samem odredila namestitev živali v odprt ograjen prostor na prostem in napajanje. Odrejeno je bilo čiščenje hlevov (nujno je odstraniti gnoj, očistiti stene, umiti okna in zagotoviti dovolj svetlobe) ter vsem živalim zagotoviti zadostno količino kakovostne krme in vode. Vsi postopki, vključno s kontrolnim pregledom in prekrškovnim postopkom, še niso zaključeni,« nam je povedal Matjaž Emeršič, predstavnik za odnose z javnostmi Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kmetijo smo obiskali tudi mi in se, ob žalostnem pogledu na mlade telice, pogovarjali z gospodarjem, 44-letnim Zdravkom Maukom. Najprej je obsojal nevoščljivost sosedov, ki so ga prijavili in zaradi katerih da je zdaj, po pogostih obiskih policistov, postal kriminalec in zločinec. Ko se je pomiril, pa se je le strinjal, da vse ni tako, kot bi moralo biti, a »v zadnjem času smo imeli veliko dela, predvsem s siliranjem krme in pripravo živalske hrane za zimo, zato ni bilo časa, da bi sproti čistili gnoj. Zdaj nam je inšpektorica napisala, kaj moramo storiti, in vse bomo uredili pred zimo.«

Ker se zaveda, da živali v vse hladnejšem jesenskem času ne morejo biti pod milim nebom in v takšnih razmerah, jih bo menda del prodal, za preostale pa le poskrbel.

V primeru iz Stročje vasi so vsi skupaj še bolj zgroženi ob dejstvu, da kmetijo vodita brata, ki sta povrhu vsega izobražena. Prav tako nikomur ni jasno, kako to, da veterinarji, po trditvah Zdravka Mauka, z Veterinarske postaje Ljutomer doslej niso ugotovili nobene napake, niti tega, da morajo telički piti lastno gnojnico. 

Deli s prijatelji