MESTNI SVET

Kanglerju svetniki odobrili še tri mesečne plače

Objavljeno 07. januar 2013 15.55 | Posodobljeno 07. januar 2013 15.57 | Piše: P. J., STA

Predlog o samorazpustitvi je podprlo le šest svetnikov, 21 pa jih je bilo proti.

MARIBOR – Mariborski mestni svet se je na današnji seji uradno seznanil z odstopom župana Franca Kanglerja, ki ga je ta po vrsti uličnih protestov podal 31. decembra lani. Večina svetnikov pa se ni strinjala s predlogom za razpustitev mestnega sveta, ki ga je podal samostojni svetnik Gregor Jager.

Le šest svetnikov za samorazpustitev

Mestni svetniki so se z odstopom Kanglerja le seznanili, brez razprave in glasovanja, saj je Kanglerju županski mandat prenehal že z obvestilom občinske volilne komisije in službe mestnega sveta. Brez razprave ter s 24 glasovi za in tremi proti so Kanglerju, ki je mesto vodil šest let, odobrili prošnjo za prejemanje nadomestila plače še tri mesece po odstopu.

Samostojni mestni svetnik Jager je na dnevni red današnje seje predlagal točko za samorazpustitev mestnega sveta, kot to zahtevajo protestniki, a je bilo za ta predlog le šest mestnih svetnikov, 21 jih je bilo proti.

Današnje seje se je udeležilo 30 od skupno 45 članov mestnega sveta. Med odsotnimi ni bilo sedem mestnih svetnikov, ki so že pred časom podali odstop. Po današnji seji naj bi odstopno izjavo po napovedih podali še Jager, predstavnica Zelenih Slovenije Melita Cimerman in samostojni svetnik Melqart Mohamad Berro.

Zahtevali pripravo proračuna

Drugi mestni svetniki so v izjavah za medije pred začetkom seje ponovno izpostavljali nujnost sprejetja občinskega proračuna za leto 2013. Svetniška skupina SDS je tudi zahtevala, da občinska uprava mestni svet seznani s tem, kako daleč je priprava proračuna.

Prvo branje proračuna se neuradno napoveduje za konec tega meseca. Če bi mestni svetniki danes odstopili, bi nadomestne volitve za župana in člane mestnega sveta še lahko bile hkrati, predvidoma 17. marca. Ob 16.30 je pred občinsko stavbo napovedan nov protest. Na 5. mariborski vstaji bodo protestniki ponovno zahtevali, da poleg župana odstopijo še mestni svetniki.

Deli s prijatelji