PROTESTI

Kanglerju se bo zgodila 2. mariborska vstaja

Objavljeno 20. november 2012 12.02 | Posodobljeno 20. november 2012 12.05 | Piše: P. J., STA

Svoj protest so neuradno napovedale tudi Viole.

V mestnem odboru LDS pravijo, da sta upor javnosti in nezadovoljstvo meščanov upravičena.

MARIBOR – Mariborski župan Franc Kangler se v javnosti sooča z vedno več nasprotovanja. Na spletnih omrežjih se množijo pozivi k njegovemu odstopu in napovedujejo novi protesti. Prvi naj bi bil že v sredo ob volitvah v državni svet (DS), naslednji pa v ponedeljek, ko bo spet seja mariborskega mestnega sveta.

Imuniteta državnega svetnika bi mu prišla prav

V mariborskem Rotovžu bodo v sredo popoldne potekale volitve predstavnikov v DS. V tretji volilni enoti bo 38 elektorjev izbiralo med Francem Kanglerjem, Antonom Bergauerjem, Rudijem Matjašičem in Dragom Žuro. Na facebooku se je ob tej priložnosti organizirala nova skupina z naslovom »Protest proti Kanglerjevemu vnebovzetju v državni svet« in pozvala k protestu v sredo ob 17.30 na Glavnem trgu. Prepričana je namreč, da je potek glasovanja dogovorjen in da se Kangler želi z izvolitvijo v državni svet izogniti sodnemu pregonu.

Za petek se neuradno napoveduje pohod navijaške skupine Viole proti Kanglerju. Že vse od zadnjega protestnega shoda pred mariborsko občino 12. novembra pa traja akcija Strobimo ga vun!, ko naj bi vsi, ki se ne strinjajo s Kanglerjem, vsakič ob vožnji mimo občinske stavbe trikrat zatrobili na hupo. Na protestu 12. novembra se je zbralo več sto protestnikov, oboroženih s plakati »Gotof je,« in skandiralo pred mestno hišo, v vhod pa so metali jajca in kamne ter na stopnišču prižgali nekaj sveč. Zagorelo je tudi nekaj bakel in slik s podobo Kanglerja, med pohodom po mestu pa so protestniki zažgali še cestni radar.

2. mariborska vstaja

Protest je sklicala facebookova skupina »Franc Kangler naj odstopi kot župan«, ki ima zdaj že okoli 10.500 članov. Ta za ponedeljek, ko bo spet seja mariborskega mestnega sveta, napoveduje nov protest. Tako imenovana 2. mariborska vstaja naj bi se začela ob 16.30 na Trgu svobode. Povod za proteste je bila postavitev radarjev za merjenje hitrosti na cestah, pri čemer javnost očita Kanglerju, da ga bolj kot varnost na cestah zanima pobiranje denarja. Kot je bilo slišati na ponedeljkovem protestu, protestnikov ne moti omejitev hitrosti, so pa siti klientelizma in korupcije, ki naj bi domnevno prežemala mariborsko občino.

Kangler očitke zavrača in meni, da so protesti politično motivirani, spodbujeni pa od mariborske opozicije. O odstopu ne razmišlja, čeprav mu je podporo odreklo vodstvo stranke SLS. Ima pa še vedno trdno podporo v koaliciji v mariborskem mestnem svetu.

Težave z vedeževalko

Kangler ima tudi še nekaj drugih težav. Komisija za preprečevanje korupcije je prejšnji teden v poslovanju mariborskega podjetja Farmadent ugotovila »sistematičen klientelizem župana in z njim povezanih oseb na škodo javnih sredstev ter javnih podjetij«. 

Zoper Kanglerja so policisti vložili že vrsto kazenskih ovadb, nazadnje letos zaradi domnevne korupcije pri obnovi glavne tržnice. Oktobra se je na mariborskem okrajnem sodišču začel prvi od sodnih postopkov, v katerem je župan obdolžen nepravilnosti pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Kangler, ki je bil med lansko kriminalistično preiskavo celo nekaj ur pridržan, navedbe o domnevni korupciji odločno zavrača, nekaj ovadb pa so tudi že ovrgli.

 

Deli s prijatelji