OVRŽENO

Kanglerjevi dobili košarico s tožilstva

Objavljeno 28. december 2012 19.23 | Posodobljeno 28. december 2012 17.21 | Piše: T. L., STA

Tožilstvo zavrnilo ovadbo mariborske občine zaradi domnevnega spodbujanja sovraštva med protesti.

Dogajanje v Mariboru.

LJUBLJANA – Okrožno državno tožilstvo v Mariboru je zavrnilo kazensko ovadbo, ki jo je vložila mariborska občina zaradi domnevnega javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti med protesti. Mestna občina Maribor (MOM) je namreč podala ovadbo zoper neznane storilce zaradi domnevne storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Tožilstvo pa je ugotovilo, da niso podani znaki kaznivega dejanja.

Prijave prejeli na PU Ljubljana

Razen mariborskega primera druga državna tožilstva v tem trenutku ne obravnavajo kazenskih ovadb v zvezi s primeri domnevnega sovražnega govora v času protestov, ki so se v preteklih tednih zvrstili v več mestih po državi, so pojasnili v Uradu generalnega državnega tožilca RS.

Policija pa je po drugi strani prejela prijave posameznikov in tudi sama zaznala posamezne primere domnevnega sovražnega govora, v nadaljevanju pa bo proučila, ali obstajajo znaki uradno pregonljivih kaznivih dejanj in se glede tega tudi posvetovala z državnim tožilstvom, so navedli v Policijski upravi Ljubljana.

Policija je namreč dolžna preveriti vsa naznanila in informacije glede sumov kaznivih dejanj in o vseh ugotovitvah obveščati pristojna tožilstva, ki so edina pristojna o odločanju glede dokazov, so še navedli na policiji.

Poziv novinarjem

Množični protesti proti stanju v državi in proti političnim elitam, ki so v zadnjih tednih zajeli večino slovenskih mest, so se začeli v Mariboru z zahtevami po odstopu tamkajšnjega župana Franca Kanglerja. Ta je medtem napovedal, da bo z 31. decembrom odstopil s funkcije župana.

Združenje novinarjev in publicistov pa je pozvalo novinarje, ki poročajo o protestih po Sloveniji, naj bodo pri svojem delu zelo pazljivi, da se njihovega poročanja ne bo razumelo kot spodbujanje ali odobravanje nasilja. Ob tem je združenje pozvalo policijo in tožilstvo, naj ukrepajo v skladu z zakonom v primerih spodbujanja sovraštva ali nasilja.

Opozorili so tudi, da je sovražni govor v nasprotju s terminom »mirni protesti«, zato bi tudi novinarji morali poročati o verbalnem nasilju na plakatih kot skrajno zavržnih in nesprejemljivih dejanjih.

Deli s prijatelji