KORUPCIJA

Kanglerja se hoče znebiti tudi Žerjav

Objavljeno 15. november 2012 23.20 | Posodobljeno 15. november 2012 23.23 | Piše: S. J., STA

Zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije je predsednik SLS Kanglerja pozval, naj izstopi iz stranke.

Radovan Žerjav.

LJUBLJANA – V SLS zaradi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) pozivajo župana Mestne občine Maribor (MOM) Franca Kanglerja, naj izstopi iz stranke, je danes pred vrhom koalicije v Ljubljani izpostavil prvak SLS Radovan Žerjav.

Večkrat ravnal koruptivno

KPK je pri poslovanju Kanglerja s podjetjem Farmadent, ki je v večinski lasti občine, ugotovil večkratno koruptivno ravnanje. Svoje ugotovitve je kot ovadbo odstopil pristojnim organom odkrivanja in pregona zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.

Kot so sporočili iz KPK, je Kangler v nasprotju s pooblastili in dolžnostmi vplival na direktorja Farmadenta Leopolda Donka, da je ta sklenil svetovalno pogodbo z družbo Salutor, katere lastnik in direktor je nekdanji poslanec Sašo Peče. Ta naj bi si bil s tem pridobil neupravičeno premoženjsko korist 98.400 evrov.

Prav tako je mariborski župan po ugotovitvah KPK kljub dolžnosti izogibanja nasprotju interesov vplival na imenovanje svoje nekdanje vodje kabineta Duške Jurenec za prokuristko omenjenega podjetja, ki ga prek Mariborskih lekarn obvladuje MOM. Ta naj bi si s tem pridobila premoženjsko korist v višini 9900 evrov bruto plače za vsak mesec opravljanja prokure.

Kangler naj bi bil vplival tudi na sklenitev pogodbe med Farmadentom in odvetnikom Zvonkom Kolškom, ki je s tem pridobil premoženjsko in nepremoženjsko korist pri opravljanju storitev pravnega svetovanja ter zastopanja omenjene družbe, v nasprotju s svojimi pooblastili in dolžnostmi pa je župan dosegel tudi sklenitev kreditne pogodbe med Farmadentom in lokalno televizijsko družbo RTS v znesku 100.000 evrov.

Zlorabljal javno funkcijo

Komisija je glede na zbrane dokaze ocenila, da Kanglerjeva izkazana ravnanja predstavljajo ponavljajočo in sistematično zlorabo javne funkcije, pooblastil ter drugih pristojnosti v nasprotju z zakonom in pravno dopustnimi cilji ter s tem ravnanje v nasprotju z minimalnimi standardi integritete javnega funkcionarja. V »nepravnem« jeziku to po mnenju KPK pomeni »sistematičen klientelizem župana in z njim povezanih oseb na škodo javnih sredstev ter javnih podjetij«.

Mariborski župan zavrnil ugotovitve KPK

Kangler je v celoti in odločno zavrnil ugotovitve protikorupcijske komisije. Kot je dejal, nikoli ni vplival na nekdanjega direktorja Leopolda Donka v zvezi z nekdanjim poslancem Sašem Pečetom in televizijo RTS, kaj šele v zvezi z odvetnikom Zvonkom Kolškom.

Kangler je mnenja, da so svoje ugotovitve gradili zgolj na podlagi izjav nekdanjega direktorja Farmadenta Donka, ki je po mnenju KPK sicer prav tako ravnal koruptivno, ker ni prekinil svetovalne pogodbe s Pečetovim podjetjem.

KPK: Žerjav je s pozivom pokazal spoštovanje institucij pravne države

Žerjavov poziv k odstopu pa so pozdravili v komisiji kot »pomemben korak na eni strani k uveljavljanju odgovornosti in na drugi strani kot praktični prikaz spoštovanja institucij pravne države, ki je sicer značilen za razvite demokratične države«.

»Ob stanju, v katerem mnogi državni in občinski funkcionarji ostajajo na svojih položajih, kljub ugotovitvam neodvisnih državnih organov, sumom, obtožbam in obsodbam za kazniva dejanja, je poziv predsednika SLS pomemben zato, ker kaže na željo k dvigovanju politične kulture ter zaščiti integritete javnih funkcij,« še pravijo v komisiji. Posamezniki, ki so vpleteni v opisana ravnanja, pogosto prejmejo nekritično podporo svojih političnih skupin, pri čemer se ugotovitve neodvisnih organov relativizirajo, seje se dvom o njih in se jim poskuša zniževati kredibilnost, dodajajo.

Deli s prijatelji