VARČEVANJE

Kangler zapravljal, zdaj bo odpuščal

Objavljeno 29. september 2012 11.35 | Posodobljeno 29. september 2012 11.35 | Piše: D. P., STA

Mariborski mestni svet je v ponedeljek privolil v začetek reorganizacije občinske uprave.

Franc Kangler meni, da bi se moral vzhodni del odcepiti

MARIBOR – V upravi Mestne občine Maribor (MOM) bodo odpuščali, je ob robu seje mestnega sveta ta teden potrdila direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner. »Držali se bomo priporočil vlade. Tam nekje od deset do 15 odstotkov,« je odgovorila na novinarsko vprašanje, za koliko se bo zmanjšalo število zaposlenih.

Sistematizacija

Odpuščanje naj bi se začelo že kmalu. »Predvidevamo, da bo akt o sistematizaciji (delovnih mest) sprejet do konca letošnjega leta in se bo uveljavil s 1. januarjem, ker seveda reorganizacija vpliva tudi na proračun,« je dejala direktorica.

Mariborski mestni svet je v ponedeljek privolil v začetek reorganizacije občinske uprave. Med drugim so s sprejetim odlokom ustanovili novi urad za starejše in invalide ter kabinet direktorja mestne uprave. Ta je do zdaj spadal v kabinet župana. V vseh uradih se po novem izvajajo pravne in finančne naloge, ki so jih do zdaj opravljale skupne službe, med novostmi pa je tudi možnost opravljanja notranje revizije zunanjega izvajalca.

Niso navdušeni

Sindikat delavcev mestne uprave MOM nad pobudo seveda ni navdušen. »Naj se odpušča v obratnem vrstnem redu, kot se je zaposlovalo,« je junija za časnik Večer povedal prvi sindikalist Goran Rajić in se z odprtim pismom obrnil na mestne svetnike. Pred dnevi je dobil vabilo na zaslišanje na policijsko upravo, ker naj bi ga Simonič Steinerjeva ovadila – izvajal naj bi mobing nad zaposlenimi na občini in jih strašil, da bodo izgubili službe.

Rajić to potezo razume kot ustrahovanje, Simonič Steinerjeva pa očitke zavrača. Število zaposlenih na mariborski občini se je v času županovanja Franca Kanglerja po podatkih časnika Večer povečalo za okoli 40 (na okoli 285), stroški birokratskega pogona pa so v petih letih narasli s 4,8 milijona na skoraj sedem milijonov evrov.

 

Deli s prijatelji