EPK 2012

Kangler vzel kulturnikom denar, pojasnil (še) ne daje

Objavljeno 06. junij 2012 20.35 | Posodobljeno 06. junij 2012 20.32 | Piše: D. P.

Povsem nerazumljiva poteza se je zgodila v letu, ko je Maribor Evropska prestolnica kulture.

Franc Kangler

MARIBOR – Župan Maribora Franc Kangler naj bi razveljavil vse razpise na področju kulture. Zakaj se je tako odločil, ni znano. Odgovore z mestne občine Maribor še čakamo. Toliko bolj pa so ogorčeni izvajalci programov in prejemniki sredstev. Srđan Trifunović, oče Magdalene in Kina Udarnik, ne razume poteze župana.

Okupacija županove pisarne?

»In to po tem, ko so strokovne komisije odločile in že dodelile sredstva. Namesto pogodb so ustvarjalci prejeli ta dopis. Zanima me, ali je kje kakšen pravnik, ki lahko razloži, ali je to protipravno ali ne, in kakšne so možnosti.« Trifunović poziva tudi k občinski nepokornosti in jasnemu protestu. »Mislim, da bi VSI ustvarjalci morali izvest akcijo Occupy MOM ali vsaj županovo pisarno, ker to več ne vodi nikamor.«

Župan se je za to potezo odločil v letu, ko je Maribor Evropska prestolnica kulture.

Ministrici ni nič jasno

Oglasila se je tudi nekdanja kulturna ministrica Majda Širca: »Ta odločitev pahne kulturo v avt, kar zna biti zelo boleče, če ne kar usodno. Ne poznam ozadja te odločitve (postopkovni, finančni problemi?) in tudi ne razpolagam z info, ali bo razpis ponovljen.« Širca je tudi pozvala župana, naj pojasni razloge za svojo odločitev.

Deli s prijatelji