KANDIDAT

Kangler se bo znova potegoval za županski mandat

Objavljeno 10. september 2014 00.32 | Posodobljeno 10. september 2014 00.34 | Piše: STA, Ma. F.

Franc Kangler je bil po protestih konec leta 2012 prisiljen odstopiti s položaja.

Kangler zagotavlja, da bodo univerzijado leta 2013 uspešno izvedli

MARIBOR – Nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki je bil po protestih konec leta 2012 prisiljen odstopiti, se bo znova potegoval za županski mandat. Kot je za STA potrdil vodja Županove liste Željko Vogrin, so ga člani stranke danes izbrali za županskega kandidata, ker menijo, da je edini sposoben Maribor popeljati iz gospodarske krize.

»Uspelo nam ga je prepričati, da je privolil v kandidaturo,« je povedal Vogrin, ki je bil sicer doslej edini evidentirani kandidat Županove liste za župana Maribora.

Kangler je bil za župana drugega največjega slovenskega mesta prvič izvoljen decembra 2006, na volitvah oktobra 2010 pa je dobil še drugi mandat, čeprav je bil že takrat tarča vrste očitkov o spornem ravnanju, ki so sčasoma dozoreli tudi v vrsto kazenskih ovadb.

Razveljavljena sodba

Potem ko je dal v Mariboru postaviti radarje, pri čemer bi se del plačil kazni za prehitro vožnjo v skladu s pogodbo zlival na račun zasebnega podjetja, in je bil izvoljen še za državnega svetnika, so mesto zajeli množični protesti, na katerih so ljudje zahtevali njegov odstop. Konec decembra 2012 je zato odstopil z županskega položaja.

Maja lani je bil obsojen na sedem mesecev zapora zaradi domnevnega posredovanja pri oddaji službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita, a je vrhovno sodišče letos poleti sodbo razveljavilo in zahtevalo ponovitev sojenja.

V Županovi listi so mu ves čas prigovarjali, naj na oktobrskih volitvah znova kandidira, a je Kangler v redkih javnih nastopih to možnost stalno zavračal.

V Mariboru so doslej župansko kandidaturo javno napovedali zdajšnji župan Andrej Fištravec, ki bo kandidiral s podpisi meščanov, ter strankarski kandidati Anton Kranjc (SMC), Tomaž Kancler (SDS), Metod Dolinšek (SD), Bernard Memon (NSi), Stojan Auer (LPR) in Franc Jesenek (SSN).

Deli s prijatelji