OVADBE

Kangler: Pomembno je le, da se znajdem na prvi strani

Objavljeno 11. junij 2012 20.05 | Posodobljeno 11. junij 2012 20.00 | Piše: S. J., STA

Mariborski župan se je odzval na domnevno korupcijo v povezavi s Tržnico Maribor.

Kangler zagotavlja, da bodo univerzijado leta 2013 uspešno izvedli

MARIBOR – »Odločno zanikam, jaz in vsi moji sodelavci, vse, kar piše v članku,« je mariborski župan Franc Kangler zavrnil navedbe o domnevni korupciji v povezavi s Tržnico Maribor. Poleg tega je poudaril, da kriminalisti svojega dela očitno ne opravljajo ustrezno. Zoper enega kriminalista naj bi že tekel disciplinski postopek.

Po Kanglerjevem mnenju gre za laži in politični konstrukt, saj je po njegovem »pomembno le, da se znajdem na prvi strani. A ljudje na ulici niso tako neumni, da bi verjeli temu.«

Že enajsta kazenska ovadba?

Kangler tako odločno zanika, navedbe časnika Večer, da ga je doletela že enajsta kazenska ovadba. Po Kanglerjevih navedbah sta zadevi Dom pod gorco in odpis dolga v zvezi  z nekdanjim mariborskim nogometašem Milanom Arnejčičem »že padli«.

Ob mariborskem županu naj bi bili osumljeni še direktor Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmir Grmek, nekdanji direktor in solastnik podjetja Konstruktor, ki je tržnico gradil, Marjan Pinter ter solastnik in direktor podjetja Agroruše Veselin Djurovič.

Kangler trdi, da je sliko dobil od »prijatelja« v zameno za drugo

Šlo naj bi za podkupnino v obliki slike avtorja Mersada Berberja, ki je vredna od 10 do 12 tisočakov. Konstruktorju naj bi bila občina v zameno za Berberjevo delo plačala prestavitev kolektorja. Umetniško delo je namreč v Galeriji Festić kupil prav Konstruktor, Kangler pa naj bi ga dobil po posredniku Djuroviču.

Kangler je na današnji novinarski konferenci v Mariboru pojasnil, da je pogodbo s Konstruktorjem usklajeval takratni podžupan Danilo Burnač, sam pa jo je podpisal 15. decembra 2008. »Kako lahko nekdo trdi, da sem za ta podpis dobil sliko, ki je bila kupljena leto dni kasneje,« se je vprašal in dodal, da so se za Konstruktor odločili, ker je bil cenovno najugodnejši. Sporno sliko, ki so mu jo zasegli med lansko hišno preiskavo, pa naj bi dobil od »prijatelja« Djuroviča v zameno za drugo.

Kangler zanika odgovornost za zastoje pri EPK

Župan je zavrnil tudi domnevno odgovornost občine za zastoje pri infrastrukturnih projektih Evropske prestolnice kulture (EPK). Kot je dejal, so na občini naredili vse, da bi zadeve pospešili, a so morali čakati na objavo razpisov ali sklepe o sofinanciranju od države. »Župan ne more začeti investicije, če še ni zaprta finančna konstrukcija,« je potrdila tudi direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner.

Deli s prijatelji