BREZ MANDATA

Kangler ne bo državni svetnik

Objavljeno 12. december 2012 17.16 | Posodobljeno 12. december 2012 17.21 | Piše: A. L., STA

Državni svet mu ni podelil mandata.

Franc Kangler.

LJUBLJANA – Državni svetniki so danes potrdili mandat postojnskemu županu Jerneju Verbiču, ne pa tudi Francu Kanglerju. O obeh mandatih so odločali s tajnim glasovanjem. Kangler je prepričan, da njegov mandat ni sporen. Še pred glasovanjem pa je izrazil prepričanje, da je bil danes lustriran.

Za potrditev mandata Verbiču je glasovalo 26 svetnikov, 12 jih je bilo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Za potrditev mandata mariborskemu županu Kanglerju pa je bilo 18 svetnikov, 19 jih je bilo proti, dve glasovnici pa sta bili neveljavni.

Kangler lustriran?

»V tem trenutku lahko sporočim le to, da sem bil tukaj pred vami lustriran,« je v nagovoru svetnikom še pred glasovanjem dejal Kangler. Spomnil je na podporo, ki jo je dobil na volitvah v DS, ko je sam dobil 25 elektorskih glasov, preostali trije kandidati pa skupaj devet. Kot je dejal, ne bi želel hoditi na ustavno sodišče po razveljavitev odločitve svetnikov, ne bo pa dovolil, da bi ga kdor koli od njih »na ta način lustriral« in nanj kazal s prstom, da je njegov mandat moralno-etično sporen.

Sam je prepričan, da ni tako, pa tudi, da bodo vse kazenske ovadbe, ki so bile vložene zoper njega, na sodišču padle. Izrazil je tudi prepričanje, da je bila hišna preiskava, ki je pri njem potekala, zrežirana in da »svojo ceno danes plačuje« tudi zaradi tega, ker se je več let kot poslanec boril za nadzor nad obveščevalnimi službami.

Hudo oškodoval občinsko premoženje?

Nihče se po njegovih besedah tudi ni vprašal, zakaj se je namestnica predsednika protikorupcijske komisije iz postopka izločila. »Zato ker smo stopili na prste nekomu, ki ni imel pravne podlage za nekatere posle in je hudo oškodoval posredno občinsko premoženje. Zato plačujem danes ceno,« je dejal Kangler. Tistim, ki mu ne verjamejo, pa je pripravljen omogočiti tudi dostop do vseh podatkov, ki da potrjujejo njegove besede.

Direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko je poudaril, da za komisijo mandati niso sporni. Če bi bilo kaj drugače, tudi ne bi izdala vsakemu posamezniku ali posameznici potrdila o izvolitvi. »To so dejstva, od tod naprej odločate sami in v skladu s svojim poslovnikom,« je pred glasovanjem dejal Vučko.

Javno niso želeli glasovati

Čeprav so se v interesnih skupinah delojemalcev, negospodarskih dejavnosti in delodajalcev zavzeli za javno glasovanje, pa je večina nato podprla predlog interesne skupine lokalnih interesov in določila, da bo glasovanje tajno.

Da bodo glasovali proti potrditvi mandata Kanglerju, je napovedal predstavnik interesne skupine delojemalcev Dušan Semolič. Da se mandat Kanglerja oceni kot moralno in etično sporen, kot je to ocenila mandatno-imunitetna komisija, pa je soglašala tudi predstavnica interesne skupine negospodarskih dejavnosti Darja Kuzmanič Korva.

Deli s prijatelji