OGORČEN

Kangler: Mojo lustracijo so organizirali levičarji

Objavljeno 12. december 2012 21.53 | Posodobljeno 12. december 2012 21.53 | Piše: S. J., STA

Kangler je pritožbo že napovedal.

Franc Kangler zanika, da bi pomagal lovcem

LJUBLJANA – Franc Kangler, ki mu državni svetniki na ustanovni seji niso potrdili mandata, se lahko v skladu z zakonom o državnem svetu (DS) pritoži na ustavno sodišče. Po mnenju pravnih strokovnjakov so razlog za zavrnitev svetniškega mandata lahko le nepravilnosti v postopku izvolitve, kar pred potrjevanjem mandatov v DS preverita Državna volilna komisija (DVK) in mandatno-imunitetna komisija.

Moralni kriterij ne more biti razlog za zavrnitev mandata

Zakon o DS niti ne navaja razlogov, zaradi katerih lahko DS zavrne potrditev mandata, je povedal pravnik Rajko Pirnat. Iz dejstva, da je za to predvideno sodno varstvo pred ustavnim sodiščem, pa po njegovem mnenju izhaja, da morajo biti za to utemeljeni razlogi, povezani s pravilnostjo izvedbe kandidiranja in volitev.

Potrditev svetniškega mandata se lahko zavrne samo v primeru, ko bi DS in njegova mandatno-imunitetna komisija ugotovila nepravilnosti v postopku izvolitve, ki pa jih v primeru Franca Kanglerja očitno ni bilo, je pojasnil pravnik Tone Jerovšek.

»Ne glede na to, kaj si mi mislimo o gospodu Kanglerju, ima on sodno pot naprej, kajti moralni kriterij ne more biti razlog za zavrnitev mandata,« je poudaril Jerovšek. V tem primeru je lahko po njegovih besedah v drugo smer konec pravne države. »Nekomu boste, ne da bi bil obsojen, za vrat obesili neko amoralnost in ga na podlagi tega izločili z izvoljene funkcije,« je Jerovšek navedel kot primer.

Pirnat razlogov DS za nepotrditev mandata Kanglerju ne pozna, po njegovem mnenju pa se lahko državni svetniki upravičeno vprašujejo, glede na veliko razliko med odločitvijo elektorjev in voljo ljudstva, ki je takrat »besnelo« po ulicah, ali ni prišlo do kršitve volilne pravice, do zlorab, lobiranj ali česa hujšega.

Nepregleden sistem volitev v DS omogoča zlorabe

Pirnat meni, da bo moral DS v sporu pred ustavnim sodiščem te svoje dvome jasneje izkazati in tudi DVK bo moral odgovoriti na to, ali je bilo vse v redu. »Tu je res katastrofalna razlika med voljo ljudi in tem, kdo naj bi jih predstavljal,« je pojasnil Pirnat in dodal, da je Kangler predstavnik lokalnih interesov. Ta razlika po njegovem prepričanju vzbuja sume.

Po njegovem mnenju je prav nepregleden posredni sistem volitev glavna težava DS, ki omogoča preveč zlorab. Spremeniti je treba način volitev, da bodo neposredne, in ne ukiniti DS, je prepričan Pirnat.

Tajno glasovanje

Državni svetniki so o Kanglerjevem mandatu odločali ločeno, in sicer s tajnim glasovanjem. Ločeno glasovanje je predlagala mandatno-imunitetna komisija. Predsednik omenjene komisije na seji sicer ni predstavil podrobnejših razlogov za takšno odločitev. Kangler je prepričan, da njegov mandat ni sporen. Še pred glasovanjem je izrazil prepričanje, da je bil danes lustriran, po razglasitvi rezultatov pa je napovedal pritožbo. Na ustavno sodišče se v skladu z zakonom lahko pritoži v 15 dneh od odločitve DS o nepotrditvi mandata.

Mandati niso sporni

Direktor službe DVK Dušan Vučko je sicer pred glasovanjem poudaril, da za DVK mandati niso sporni. Če bi bilo kaj drugače, tudi ne bi bilo izdano vsakemu posamezniku ali posameznici potrdilo o izvolitvi.

Krivi so levičarji

Po razglasitvi rezultatov se je oglasil Kangler in povedal: »Tudi jaz sem človek, ki ima pravico do človekovih pravic in spoštovanja. Vi ste priča lustracije, ki so jo izvedli levičarji, ker nisem hotel podpreti njihovega kandidata.«

 

Deli s prijatelji