PO DOMAČE

Kangler ji je zrihtal službo za 10 jurjev na mesec

Objavljeno 15. november 2012 12.16 | Posodobljeno 15. november 2012 16.08 | Piše: E. N.

Slabi dnevi za Kanglerja: občani mu požigajo radarje, nanj pa se je v aferi Farmadent spravila še protikorupcijska komisija.

Mariborski župan se kot fotograf ni preizkusil prvič.

MARIBOR – Mariborski župan Franc Kangler je »večkrat izpolnil znake korupcije«, se glasi ugotovitev protikorupcijske komisije, ki je pod drobnogled vzela županovo poslovanje z družbo Farmadent. Ta družba je v posredni lasti mariborske občine, prek nje pa so se obračali stotisoči evrov.

Kako so potekali posli?

Župan je posredoval in s svojim vplivom dosegel, da je direktor Farmadenta sklenil svetovalno pogodbo z družbo Salutor. Njen lastnik ni nihče drug kot bivši poslanec DZ in odpadnik iz Jelinčičeve stranke SNS – Sašo Peče.

Ravnanja župana Franca Kanglerja predstavljajo ponavljajočo in sistematično zlorabo javne funkcije, pooblastil.

Protikorupcijska komisija

Višina spornega zneska: 98.400 občinskih evrov, ki so po navedbah protikorupcijske komisije končali v Pečetovem suknjiču.

»VIP veze in poznanstva« za službo za 10 jurjev

Kangler je nato posredoval še pri kadrovanju v Farmadentu in kljub konfliktu interesov dosegel imenovanje Dušanke Jurenec za tamkajšnjo prokuristko. Marsikdo bi utegnil zamahniti z roko in dejati, češ en zaposleni več gor ali dol, vendar pa se bo zamislil ob plači, ki jo je za Jurenčevo dosegel mariborski župan: skoraj 10.000 (!) evrov bruto na mesec je zapisanih v njeni pogodbi o zaposlitvi.

Kanglerja čaka ovadba

Službo pravnega svetovalca in zastopnika Farmadenta je mariborski župan kljub konfliktu interesov uredil tudi odvetniku Zvonku Kolšku, ugotavlja protikorupcijska komisija. V nasprotju s pooblastili je Kangler posredoval in dosegel tudi sklenitev kreditne pogodbe med Farmadentom in podjetjem RTS v višini 100 tisočakov.

Župan: Nisem kriv

Zaradi naštetega je protikorupcijska komisija o svojih ugotovitvah obvestila pristojne organe in proti Kanglerju vložila ovadbo. Kangler vse očitke zavrača in pravi, da s spornim kadrovanjem v Farmadentu nima nič. Pravi, da ni imel nič pri sklenitvi pogodbe s Pečetom, saj da je prav razrešeni direktor Farmadenta Leopold Donko njega vpraševal, ali ima kaj proti temu, pa je dejal, da nima. Prav tako naj ne bi imel ničesar s sklenitvijo pogodbe za pravno svetovanje z odvetnikom Zvonkom Kolškom, priznal pa je, da se je zavzel za imenovanje prokuristke, »saj so do njega prihajale različne informacije o dogajanju v podjetju«.

Pod drobnogledom tudi posel z radarji

Senat KPK je sprejel tudi načrt preiskave v zvezi z radarji v Mariboru. Predhodni preizkus, ki ga je opravila služba za nadzor in preiskave, je namreč utemeljil sume kršitev iz pristojnosti komisije, zato so se danes odločili za preiskavo. Protikorupcijska komisija se bo preiskave v zadevi Nadgradnja in avtomatizacija cestnega prometa v MO Maribor lotila na štirih vsebinskih področjih:

1. sum korupcije pri prenosu pooblastila za potrditev investicijskega programa in drugih investicijskih dokumentov;

2. sum korupcije pri javnem razpisu Nadgradnja in avtomatizacija cestnega prometa v Mestni občini Maribor;

3. sum nasprotja interesov;

4. kršitev etike in integritete, kot jo določa zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

 

 

Deli s prijatelji