VOJNA

Kangler in Fištravec: kdo smrdi in kdo naj se opraviči

Objavljeno 26. februar 2014 20.22 | Posodobljeno 26. februar 2014 20.22 | Piše: Mo. S.

»Pošteno in pravično bi bilo, da bi se vsem, za katere je mislil, da v tem mestu smrdijo, tudi opravičil,« pravi nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Andrej Fištravec in Franc Kangler.

MARIBOR – »Klub svetnikov Županova lista, člani Županove liste in nekateri ostali občani mesta Maribor smo zgroženi nad izjavo župana dr. Andreja Fištravca, ki jo je podal na nacionalni televiziji,« se glasi začetek pisma, v katerem Županova lista ostro obsoja županove besede.

Mariborski župan je v ponedeljek v Studiu City na vprašanje, ali je Kanglerjev duh še vedno prisoten na občini, namreč odgovoril: »Mislite smrad ali duh?« Ko so mu pojasnili, da gre za duh, je odvrnil: »Metafizično ne vem, so pa tukaj ljudje, ki sodelujejo z njim.«

Ostro protestirajo in zahtevajo opravičilo

Po mnenju Županove liste te zadnje besede pomenijo, da je Fištravec za smrad označil tudi nekatere uradnike na občini. »Nedopustno je, da oseba, ki ji je bila zaupana funkcija vodenja mesta Maribor, nekatere zaposlene na Mestni občini Maribor (MOM), mestne svetnike Županove liste in bivšega župana Franca Kanglerja označi za 'smrad'. Naj poudarimo, da so te osebe občani mesta Maribor, ki jih kot župan zastopa, zato je njegovo ravnanje še toliko bolj skrb vzbujajoče,« poudarjajo in dodajajo, da ostro protestirajo proti takemu načinu izražanja, informacijsko pooblaščenko pa pozivajo, naj presodi, ali so bili v županovi izjavi prisotni elementi sovražnega govora.

Od Fištravca pričakujejo, da se bo Kanglerju in vsem, ki jih je zmerjal z besedo smrad, opravičil, medtem pa opažajo še, da so nekatere njegove odločitve ušle izpod nadzora in niso v skladu z nekaterimi standardi ter običaji, ki veljajo za poslovanje MOM.

Kanglerja izjava niti ne preseneča

Nekdanji župan Kangler pa je povedal, da ga ta izjava z ozirom, da se ima Fištravec za vstajniškega župana in da so vstajniki tudi njemu grozili z bencinom, ne preseneča. V tem pogledu je izjava aktualnega župana, ki nekdanjega župana, nekatere zaposlene, verjetno tudi svetnike in občane, primerja s smradom, primerna, meni Kangler in dodaja, da je, glede na to, da je Fištravec akademski človek, vseeno presenečen. »Pošteno in pravično bi bilo, da bi se vsem, za katere je mislil, da v tem mestu smrdijo, tudi opravičil,« pravi Kangler.

Deli s prijatelji