PREDSTAVITVE

Kandidati za ministre skozi prvo sito

Objavljeno 12. september 2014 13.39 | Posodobljeno 12. september 2014 14.00 | Piše: STA, T. L.

Pred pristojnimi delovnimi telesi DZ sta predstavitve ministrskih kandidatov odprla Karl Erjavec in Anja Kopač Mrak.

Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Kandidati za ministre nove vlade začenjajo predstavitve pred pristojnimi delovnimi telesi DZ. Danes bodo na matičnih odborih zaslišani štirje, sicer aktualni ministri, to so Anja Kopač Mrak, Karl Erjavec, Dejan Židan in Gorazd Žmavc. Za Karla Erjavca so pred ustreznim odborom ugotovili, da je ustrezen kandidat za zunanjega ministra in ga kot takšnega tudi potrdili.

Sicer pa se bosta na zainteresiranih delovnih telesih predstavila še dva kandidata – Dušan Mramor in Goran Klemenčič.

Zadani cilji doseženi, zdaj pa ...

Kot prioritete svojega novega mandata je Erjavec izpostavil sprejetje nove zunanjepolitične strategije, dobre odnose s sosednjimi državami, gospodarsko diplomacijo in aktivno politiko v mednarodnih organizacijah. Zunanje ministrstvo je vodil že v zadnjih dveh vladah in je poudaril, da je čas za novo strategijo slovenske zunanje politike, saj je dosedanja zastarela. Dosegli smo namreč vse cilje, ki smo si jih zadali – mednarodno priznanje in članstvo v vseh pomembnih mednarodnih organizacijah, kot so EU, Svet Evrope, Nato in OECD.

Kot je dejal Erjavec, je slovenska zunanja politika na tem področju opravila svojo nalogo, zato so v času njegovega ministrovanja pripravili besedilo nove strategije, ki je bila poslana na vlado, a ker je vlada opravljala samo tekoče posle, dokumenta ni obravnavala. Med glavnimi cilji nove strategije je izpostavil zagotavljanje varnosti, suverenosti, ozemeljske celovitosti, dobre odnose z zamejci in Slovenci po svetu ter dobre odnose s sosednjimi državami.

Slovenija z več obrazi

Nova strategija bo po Erjavčevih besedah poudarila značaj Slovenije kot države z več obrazi – Slovenije kot sredozemske, alpske in srednjeevropske države, ki ima zaradi zgodovinskih razlogov specifičen odnos do zahodnega Balkana. Besedilo opredeljuje tudi strateška partnerstva, med drugim z ZDA, Rusijo, Francijo in Turčijo, vlogo Slovenije v mednarodnih organizacijah, kakšno politiko zagovarja v ZN, znotraj EU in zveze Nato.

Posebno poglavje bo namenjeno gospodarski diplomaciji. »V sodobnem svetu je ena glavnih nalog diplomacije podpora gospodarstvu in privabljanju tujih investicij,« je poudaril.

Po predstavitvi se je zaslišanje nadaljevalo z vprašanji članov odbora. Je pa moral Erjavec znova odgovarjati na nekaj neprijetnih vprašanj, saj so zunanje ministrstvo pretresale tudi afere: od včerajšnje konzultacije slovenskega veleposlanika pri Natu na MZZ do očitkov o domnevnih nepravilnostih pri zaposlovanju na MZZ v času njegovega ministrovanja in podobno. V obraz malce zaripli Erjavec je sedel med vidnima članoma stranke SDS: na eni strani ob Branku Grimsu in na drugi ob Janezu Janši

Kopač Mrakova nad rigidni zavod

Kandidatka za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je pred matičnim odborom DZ na trgu dela napovedala spopad s starostno segmentacijo in stroškovno neenakostjo različnih oblik dela. Na področju pokojnin v načrtu ostaja priprava bele knjige.

Med drugim je spomnila, da kriza že dolgo ni več le finančna in gospodarska, temveč je tudi kriza vrednost. Ukrepi ministrstva morajo biti zato po njenih besedah usmerjeni k socialni varnosti, družbeni kohezivnosti in odgovorni solidarnosti vsakega od nas.

S finančnim ministrstvom do zavarovalnih osnov za različne oblike dela

Na trgu dela po njenih besedah ključni problem ostajata starostna segmentacija in stroškovna neenakost med različnimi oblikami dela. Cilj je, da se z ministrstvom za finance pripravi enotni zakon z določitvijo zavarovalnih osnov za različne oblike dela.

Reforma študentskega dela

Poleg spopada s tema težavama je treba zaključiti tudi reformo študentskega dela, ki je bila v minulem mandatu že pripravljena in skoraj v celoti usklajena z déležniki, je spomnila kandidatka. Dodala je, da bo treba spremeniti tudi ureditev občasnega in začasnega dela za upokojence.

Rigidni zavod bo prenovljen

V nadaljevanju se je dotaknila aktivne politike zaposlovanja, katere ukrepe naj bi bilo treba preusmeriti k najranljivejšim, to je dolgotrajno brezposelnim, katerih delež se ves čas veča. Zanje bi lahko nastal paket ukrepov po vzoru jamstva za mlade.

Kopač Mrakova je napovedala tudi prenovo delovanja Zavoda RS za zaposlovanje, ki da je zdaj preveč rigiden, zavzela pa se je še za vzpostavitev odpravninskega sklada, pri čemer se zaveda, da bodo težave z dogovorom, kdo ga bo financiral, saj celotnega stroška ne more kriti država.


Predstavitve se nadaljujejo

Opoldne je odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano začel zasliševanje kandidata za vodenje tega resorja Židana, Žmavc pa se bo predstavil komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, saj bo, če ga bo DZ potrdil, še naprej vodil istoimenski urad, in sicer kot minister brez listnice.

Popoldne bosta še dve predstavitvi kandidatov na zainteresiranih delovnih telesih. Kandidat za ministra za finance Mramor se bo predstavil komisiji za nadzor javnih financ, kandidat za pravosodnega ministra Klemenčič pa komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

Oba kandidata predlaga največja parlamentarna stranka SMC, ki bo skupaj vodila devet resorjev. Desusu bodo pripadli štirje, SD pa trije.

Večina kandidatov se je že predstavila poslancem koalicije. DZ bo o listi odločal prihodnji četrtek.

 

Deli s prijatelji