KANDIDATURE

Kandidata Žerjav in Turk dobila podporo matičnega odbora DZ

Objavljeno 07. februar 2012 18.55 | Posodobljeno 07. februar 2012 18.55 | Piše: Ma. F., STA

Odbor za gospodarstvo je podprl kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava.

Žiga Turk s proslavo ni bil zadovoljen.

LJUBLJANA – Odbor DZ za gospodarstvo je z 12 glasovi za in enim proti podprl kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava. Poslanci so na splošno pohvalili izčrpno predstavitev Žerjava in mu zaželeli veliko sreče pri njegovem delu, ki v danih okoliščinah zagotovo ne bo lahko.

Delati začne v ponedeljek

»Ta izid je dober. Vesel sem te podpore, zavedam pa se odgovornosti, ki jo prevzemam s to funkcijo,« je po glasovanju v izjavi za novinarje poudaril Žerjav. »Potrebni bodo hitri in preudarni ukrepi. V ponedeljek bomo začeli delati,« je obljubil in dodal, da verjame, da bodo poslovno okolje, ki ni dobro in je neprijazno slovenskemu gospodarstvu, v tem mandatu izboljšali. O tem, kakšna bo gospodarska rast ob koncu mandata, Žerjav ni želel ugibati. Razkril pa je še, da imena njegovih ožjih sodelavcev za zdaj še niso znana.

Kandidat Žiga Turk prav tako primeren

Pristojni parlamentarni odbor je predstavitev Žige Turka kot kandidata za ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport po današnjem zaslišanju ocenil kot primerno. Poslanci so mu sicer postavili več vprašanj v zvezi z načinom vodenja resorja, v zvezi s področjem kulture, z novo tehnološko univerzo in nekaterimi športnimi projekti.

Nekateri poslanci so bili na predstavitvi kritični do ukinitve ministrstva za kulturo kot samostojnega resorja. Poslanka Tamara Vonta iz Pozitivne Slovenije je poudarila, da gre pri tem za simbolni pomen. Turk pa je v zvezi s tem dejal, da mu je malo neprijetno, kajti resorja še ni niti prevzel, pa se že govori o kulturnem molku.

Polemika med kandidatom in nekaterimi poslanci se je vnela tudi pri nekaterih vprašanjih glede zasebnega in javnega šolstva. Poslanka Majda Potrata je poudarila pomen javnega izobraževanja. Turk, ki se sicer zavzema za ustanovitev nove tehnološke univerze, pa je dejal, da verjame v moč konkurence. Kot je pojasnil, nova univerza morda prvo leto ne bo boljša od ljubljanske, bo pa zaradi nje morala tudi ljubljanska bolje delati.

Glede nekaterih odmevnejših športnih projektov, kot sta univerzijada in evropsko prvenstvo v košarki, Turk pravi, da ga čudi, da so ta vprašanja počakala novo vlado. »Dolgo časa se že ve, da moramo te stvari organizirati, in jaz bom naredil vse, da tudi ugled Slovenije ne bo prizadet,« je dejal.

Deli s prijatelji