PREMIERKIN UP

Kandidat za ministra Dragonja ima vilo, nima pa dovoljenja

Objavljeno 12. februar 2014 10.39 | Posodobljeno 12. februar 2014 11.01 | Piše: Irena Divković Milanović

Kandidat za ministra prek hrvaške firme lastnik vile v Rovinju.

Bil je že minister v četrti slovenski vladi. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA –  V zadnjih dneh se kot novi slovenski minister za gospodarstvo vse pogosteje omenja Metoda Dragonjo, ki je to dolžnost sicer že opravljal od 27. februarja 1997 do 20. aprila 1999, in sicer v vladi Janeza Drnovška.

Diplomiral je leta 1978 na ljubljanski ekonomski fakulteti in se zaposlil pri ljubljanskem farmacevtskem podjetju Lek. Najprej je bil finančni vodja, od 1988. generalni direktor, od 1999. pa predsednik upravnega odbora. Tik pred prevzemom dolžnosti ministra v četrti slovenski vladi je zaplaval tudi v podjetniške vode. Tako smo izvedeli, da je bila na njegovem domačem naslovu na Bregu ob Savi, Mavčiče 16, novembra 1996 registrirana družba za svetovanje Fridra. V njej sodelujejo vsi člani družine Dragonja: po Ajpesovih podatkih tako tudi žena Mira ter hčeri Zala in Manca. Lastniški deleži, vpisani v sodni register, so razdeljeni takole: Mira je lastnica 60 odstotkov, hčeri pa imata vsaka po 20. Zakonita zastopnika Fridre sta Metod in Mira Dragonja, oba kot prokurista, od ustanovitve pa vse do danes, temeljni kapital družbe pa znaša 400.000 evrov. Iz sodnega registra smo izvedeli, da je Zala Dragonja še naprej prijavljena na istem naslovu, medtem ko Manca, ki ima poleg dekliškega še priimek Dekleva, živi v Kranju, in kot pravi njen profil na LinkedInu, je šefinja portfolio menedžmenta pri Factor banki. Ta je zdaj v nadzorovani likvidaciji, zadnji predsednik uprave Factor banke, preden je dobila prisilno vodstvo, pa je bil njen stric Ciril Dragonja. Brata morebitnega novega ministra v vladi Alenke Bratušek smo omenili v članku v Novicah, in sicer v zvezi z družino ljubljanskega župana Jankovića in prodajo hotela na Krku: »Ob kupo-prodajni pogodbi je vpisano tudi, da je Factor banka, ki sta jo zastopala člana uprave Ciril Dragonja in Dušan Velenčić, 11. aprila 2013 izbrisala svoje hipoteke z nepremičnine – torej hotela.«

V bližini najslovitejših rovinjskih hotelov

No, pravo presenečenje o zasebnih poslih kandidata za ministra smo odkrili v hrvaškem sodnem registru in zemljiških knjigah. Tam smo zasledili, da je nekdanji, verjetno pa tudi prihodnji minister v minulih letih postal eden večjih vlagateljev na hrvaški strani Istre. Tako je 5. julija 2001 Dragonjeva slovenska družba Fridra ustanovila istoimensko družbo v Rovinju, in sicer na naslovu Luje Adamovića 13. Lokacija je zelo privlačna, saj so v bližini najslovitejši rovinjski hoteli, denimo Lone, Eden in Park, ter plaže in druga ponudba za sprostitev in užitek. Pregled zemljiških knjig je obrodil zanimive rezultate: odkrili smo, da je Fridra na tistem naslovu vknjižena na razkošno vilo, obkroženo z negovanim vrtom s sadovnjakom in sredozemskim rastlinjem. Vse posestvo obdaja kamnita ograda, vila Dragonja pa je naličena v rožnato. Lastniška dokumentacija še razkriva, da ima kandidat za ministra tudi težave zaradi te razkošne počitniške nepremičnine – za zgradbo namreč nima uporabnega dovoljenja!

Posestvo je sicer sestavljeno iz vile, površine 318 kvadratnih metrov, dvorišča, velikega 500 kvadratnih metrov, in zemljišča, ki je označeno kot neplodno, površine 152 kvadratnih metrov. Tudi v rovinjski Fridri sta kot prokurista vpisana Metod in Mira Dragonja. Začetni kapital je znašal slabih 5000 evrov, 24. oktobra 2008 pa se je z odločitvijo lastnikov in vnosov kapitalskih rezerv povečal na dobrih 320.000. Fridri so 29. decembra 2009 pripojili Caelestis s sedežem v Rovinju, na Trgu Pignaton 25, družba pa je bila v lastništvu domačina Davorja Savića, ki ga je Metod Dragonja po prevzemu zamenjal na položaju direktorja. Na omenjenem naslovu stoji trietažni objekt, v lastniški dokumentaciji pa kot lastnikov nismo zasledili niti Fridre niti družbe Caelestis, smo pa iz finančnega poročila Dragonjeve hrvaške družbe izvedeli, da je ta lastnica dveh zemljišč, enega v Rovinju in drugega v Savudriji, enega poslovnega prostora in 118 delnic skupine Adris hrvaškega tobačnega velikana. Zemljišči sta bili vpisani leta 2012, in sicer z vrednostjo, večjo od pol milijona evrov. Poslovni prostor je bil ocenjen z nabavno vrednostjo več kot 300.000 evrov, a z odšteto amortizacijo skoraj 80.000 evrov, tako da je zdaj voden z oceno 220.000 evrov.

Lastniške dokumentacije v Savudriji nam ni uspelo pridobiti, a to še ne pomeni, da v raju slovenskih tajkunov, politikov, bankirjev, podjetnikov, znanih in neznanih bogatunov Metod Dragonja ne gradi počitniške vile ali kakšnega turističnega objekta. In če mu bo uspel vstop v kabinet Bratuškove, bo zanimivo opazovati morebitni razcvet njegovih hrvaških poslov... 

Deli s prijatelji