SLOVENCI PO SVETU

Kamniške puške nesejo čez oceane

Objavljeno 02. december 2012 13.01 | Posodobljeno 02. december 2012 13.03 | Piše: Damir Gorjanc

Orožje iz puškarske delavnice pod Krimom je cenjeno po vsem svetu in ima oznako umetna obrt.

Klemen ima smodnik v krvi (foto: Damir Gorjanc).

Klemen Šteh je že med obiskovanjem osnovne šole vedel, kam ga bo vodila poklicna pot. Oče Milan, ki se je v avstrijskih Borovljah izšolal za puškarja, je bil mlademu nadobudnežu navdih in pravi vir znanja. Klemen je dneve preživljal v očetovi puškarski delavnici, ki že od leta 1977 obratuje v Kamniku pod Krimom.

Belo fertik

»Kot vsakega otroka me je zanimalo orožje, še posebno puške. Očeta sem opazoval pri delu in tako sploh ni bilo nobenega dvoma, s čim se bom v življenju ukvarjal. Orožje imam v krvi in znanje, ki sem ga pridobil skozi vsa leta izobraževanja in praktičnega dela, prenašam na izdelke, ki so cenjeni po vsem svetu,« je o svojih prvih korakih v svet puškarstva povedal Klemen. Njegove puške so romale tudi onkraj velike luže, v Kanado in ZDA, cenjene pa so tudi na stari celini, saj lastnike najdemo v Belgiji, Franciji, Italiji in seveda po vseh državah, nastalih po razpadu Jugoslavije.

Kako kompleksna je izdelava ene same puške, govori dejstvo, da Klemen zanjo potrebuje od tri do štiri mesece, odvisno od zahtev naročnika. V grobem nam je opisal postopek izdelave: »V pogovoru nam stranka izrazi svoje želje. Nato opravimo meritve: kako dolgo bo kopito puške, kako bo sedla v roko – ob tem upoštevamo, ali je uporabnik levičar ali desničar. Hkrati obdelamo cev, ki jo pošljemo v Avstrijo na preizkuse. Vsaka puška je unikatna, saj kopito po obdelavah popolnoma prilagodimo – postopek je precej dolgotrajen, in ko ga dobimo od kopitarja, rečemo, da je belo fertik, takrat pa se lahko posvetimo sestavi.«

Lovci glavne stranke

Klemen pričvrsti cev, zaklep in druge pritikline ter po želji naročnika celotno puško olepša z gravurami. Motivi gravur so predvsem lovski, saj so obiskovalci puškarja v 80 odstotkih lovci, preostali so športni strelci in zbiratelji. Poleg izdelave pušk v delavnici opravi tudi precej popravil in dodelav starega orožja. Preden smo stopili v butik, kjer Klemen hrani svoje stvaritve, ki so prejele številna priznanja in medalje – pohvalijo se lahko tudi s slovenskim znakom kakovosti –, nam je še povedal: »Naročniki orožja morajo predložiti kar nekaj ustreznih dokazil, da so upravičeni do posedovanja orožja. Zahteve so stroge in prav je tako.« Klemen je puškarsko delavnico prevzel leta 2002, do takrat je delal oče, ki pa še danes zaide sem; opravlja predvsem restavratorska dela. Ker negujeta tradicijo slovenskega puškarstva, sta pridobila tudi znak umetna obrt.

Na Slovenskem je precej puškarjev, ki so združeni v puškarski sekciji pri obrtni zbornici. »Med seboj tudi sodelujemo. Kot v vsakem poslu rivalstvo seveda obstaja, vendar si ne skačemo v zelje,« je še povedal Klemen.

Deli s prijatelji