KAŽIPOT

Kam se odpraviti, če boste med prazniki ostali doma?

Objavljeno 26. april 2012 14.28 | Posodobljeno 26. april 2012 14.29 | Piše: Mi. S.

Prvomajskih počitnic vsi ne bodo preživeli na smuki v francoskih ali švicarskih Alpah oziroma na plaži kakšnega tropskega otoka.

V gore ne hodite nepripravljeni

Veliko vas bo ostalo doma, vendar ostanite brez skrbi: pestra ponudba razstav, koncertov, pohodov, delavnic in tudi prireditev za najmlajše bo poskrbela, da med počitnicami ne bo dolgčas prav nikomur.

Ljubljana

Planinsko društvo Vrhnika organizira že tradicionalni 17. pohod po vrhniški poti. Zbor bo v petek, 27. aprila, ob 7. uri zjutraj na Trgu Karla Grabeljška, pohod pa traja sedem ur.

Ljubitelji cvetja lahko obiščete Arboretum v Volčjem Potoku, kjer se obetajo številne novosti: nova lokacija razstave vrtne opreme pri stari upravni zgradbi je razgibana in privlačna, vrtnarski sejem pred vhodom v park pa bo na novo urejeni asfaltirani površini.

Tudi ljubljanski živalski vrt bo imel zanimivo ponudbo: eksotične živali iz Južne Amerike čakajo, da jih obiščete: sajmiriji, kapibare, nanduji, alpake, činčile, are, ptičji pajki itd.

Praznični dan lahko izkoristite za obisk Cerkniškega jezera, na katerem lahko opazujete ptice ob spomladanski selitvi. Izlet je primeren tudi za začetnike in nepoznavalce ptic: začetek je ob 8. uri na parkirnem prostoru za vasjo Dolenje Jezero.

Tudi večer bo glasbeno pester: aprilska Glasbena galerija gosti duet znanih glasbenikov – Severe Gjurin in Dejana Lapanje, ki v subtilni vokalno-kitarski maniri razgrinjata pretežno avtorski repertoar Olivije: v petek zvečer ob 20. uri v Trubarjevi hiši literature na Stritarjevi ulici v Ljubljani.

Pestro bo tudi na celodnevnem festivalu elektronske glasbe na prostem v Pržanu: 23 izvajalcev, dve plesišči, 12 ur s soncem obsijanega plesa v elektronskih ritmih.

Vsi rockovski navdušenci lahko obiščete že tradicionalni Orto Fest v ljubljanskem Orto baru.

Maribor

V štajerski prestolnici bodo za delavnice animiranega filma predvsem za otroke in mladino, v kateri bodo vključeni v celotni ustvarjalni proces izdelave animiranih filmov v tehniki stop-motion. Udeleženci bodo spoznali osnovna orodja in načine izdelave animiranega filma, in sicer v zabavnem izobraževalnem procesu, primernem njihovim letom.

Vsi športniki se lahko odpravite na pohod na Partizanski dom, ki se bo začel ob 9. uri – odhod bo izpred gostišča Plesnik na Legnu, kolesarji pa se bodo na Partizanko podali ob 10. uri.

V Cross Country klubu Legen se bo zgodil stari kmečki običaj: Zeleni Jurij prijezdi na konju.

V Centru interesnih dejavnosti Ptuj si lahko ogledate predavanje o Novi Zelandiji. Danijel Zorko bo predstavil način življenja, ki si ga v Evropi ne moremo predstavljati: življenje in delo z domačini, domorodci in priseljenci ti nehote vzbudita željo, da bi za vedno ostal tam daleč južno.

Petek bo glasbeno bolj klubsko obarvan: v klubu Štuk bo Red Fever Party za tiste, ki vam je pri srcu elektronska glasba.

Koper

Na Primorskem se lahko podate na Boškarinovo pot – krajši animacijski pohod od Padne do Nove vasi. Zbor je pred gostilno Istranova, pohod z vso animacijo na poti bo trajal približno tri ure (začetek ob 14. uri). Teren je nezahteven in primeren tako za starejše kot tudi za najmlajše.

V Padni bo prireditev Praznik olja in bledeža: uživali boste lahko ob odličnem in zdravilnem domačem oljčnem olju, sadju, mleku, doma pečenem kruhu in zelenjavi.

V Simonovem zalivu v Izoli lahko raziskovalci po duši obiščete Arheološki park Simonov zaliv na pomladno raziskovalnem taboru z imenom Carpe Scientiam.

Zvečer bo v koprskem Pubu 33 nastopil Fake Orchestra: orkester, ki z mešanjem slovanskega folka, latino jazza, afriških kitar in balafona ustvarja povsem individualen zvok.

Kranj

V Žireh lahko v času prvomajskih praznikov obiščete šeste slovenske klekljarske dneve, ki prinašajo obilo dogodkov, razstav in tekmovanj, ogledali si boste lahko tudi veliki vojaški spektakel: Bitka za Rupnikovo linijo.

V petek bo v Bohinjski Bistrici v Domu J. Ažmana večer slovensko-makedonskega prijateljstva, nastopili pa bodo folklorne skupine iz Bohinja, makedonska skupina iz Jesenic in gostje iz makedonskih Kočanov.

Veliki italijanski pevec Umberto Tozzi, ki se z več kot 50 milijoni prodanimi ploščami uvršča med najbolj priljubljene italijanske glasbenike, bo nastopil v Koroni, Casino & Hotel, v Kranjski Gori.

Murska Sobota

Za najmlajše bo poskrbljeno v Murski Soboti, kjer bo Romski izobraževalni inkubator Prekmurje organiziral nogometni turnir pod geslom Nogomet združuje.

Zvečer bosta oder MIKK Murska Sobota zasedla ŠKM banda in Fjodor v okviru festivala Delu čast in oblast 2012.

Novo mesto

Vsi ljubitelji hitrosti in jeklenih konjičkov pa boste lahko v Krškem obiskali prvo dirko Drift Power pokala v organizaciji prvega slovenskega motokluba Drift Power. Treningi bodo ob 10. uri, tekma pa se prične ob 14. uri. Po tekmi bosta nastopila Miran Rudan in Vlado Pilja.

Deli s prijatelji