REŠEVALNA AKCIJA

Kam s slabimi naložbami NLB?

Objavljeno 11. julij 2012 10.26 | Posodobljeno 11. julij 2012 10.26 | Piše: T. L., STA

Koalicijski partnerji se morajo dogovoriti, ali bodo slabe naložbe pustili v banki ali pa jih bodo izločili in za ta namen ustanovili slabo banko.

NLB in NKBM sta prestali testiranje

LJUBLJANA – Koalicijske stranke bodo danes govorile o reševanju Nove Ljubljanske banke (NLB) in vprašanju ustanovitve Slovenskega državnega holdinga. V stranki Desus poudarjajo, da je treba pred končno odločitvijo o reševanju NLB poznati vse njene slabe naložbe. Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa, da bi bilo te treba združiti v slabi banki.

Redkobesedna koalicija

Pred današnjim usklajevanjem mnenj v preostalih koalicijskih strankah niso želeli podrobneje komentirati načina reševanja NLB in možnosti ustanovitve Slovenskega državnega holdinga, v katerem bi bile združene vse državne investicije.

Tonin je izpostavil, da morajo stranke doseči dogovor o teh dveh perečih temah. Po njegovih besedah se morajo koalicijski partnerji najprej dogovoriti, ali se bodo slabe naložbe pustile v banki in bo ta sama dolgoročno reševala te težave ali pa se bodo izločile in se bo za ta namen ustanovila slaba banka.

Koalicija se po njegovih besedah sicer še ni dokončno odločila o načinu reševanja NLB, prav tako pa še vedno potekajo usklajevanja glede holdinga. »Stvari so še odprte, imamo kar nekaj časa čez počitnice, da te stvari trezno premislimo, jeseni pa se bodo te ključne zgodbe najbrž rešile,« je dodal Tonin.

Erjavec hoče denar v pokojninsko blagajno

Predsednik Desusa Karl Erjavec in vodja poslanske skupine Franc Jurša sta poudarila, da je zanje ključnega pomena, kako bo Kad umeščen v holding. Erjavec se zavzema za to, da bi se ves dobiček holdinga, potem ko bodo banke sanirane, stekal v pokojninsko blagajno.

Vlada naj bi sicer v četrtek po napovedih ministra za finance Janeza Šušteršiča obravnavala predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu. Zakon bi vse naložbe države prenesel na holding, prav tako pa bi se na holding prenesle tudi terjatve banke. Predlog bi tako lahko že julija obravnaval DZ, nato pa bodo lahko začeli teči vsi postopki za vzpostavitev holdinga, je napovedal Šušteršič.
 

Deli s prijatelji