Kam na žive jaslice

Z živimi jaslicami se bodo marsikje po Sloveniji spomnili Kristusovega rojstva.
Fotografija: Žive jaslice v ljubljanskem živalskem vrtu. FOTO: ZOO Ljubljana
Odpri galerijo
Žive jaslice v ljubljanskem živalskem vrtu. FOTO: ZOO Ljubljana

Najstarejše žive jaslice pri nas že 30 let prirejajo v Postojnski jami in bodo na ogled od 25. do 30. decembra. »S petimi kilometri so najdaljše podzemne jaslice na svetu, na ogled bo 18 svetopisemskih in glasbenih prizorov, sodeluje pa kar 150 nastopajočih. Z najboljšimi slovenskimi pevci Nušo Derenda, Luko Seškom in Urško Kastelic ter bogatim spremljevalnim programom obljubljamo spektakel, kot ga v 30-letni zgodovini še niste doživeli,« sporočajo iz Postojnske jame.

V živalskem vrtu

Pri živih jaslicah v Snoviku sodelujejo žive živali. FOTO: Primož Hieng
Pri živih jaslicah v Snoviku sodelujejo žive živali. FOTO: Primož Hieng
Omeniti velja še žive jaslice v Živalskem vrtu Ljubljana. Od 25. do 30. decembra bodo pripravili glasbeno-scenski dogodek Božična zgodba. Posebnost živih jaslic v ZOO Ljubljana je, da dogodek izvajajo glasbeni gostje ter zaposleni in njihove živali ovce, osel, vol in kamele. Polurna prireditev poteka na slovenski kmetiji pred idilično kmečko bajto in 300 let staro kaščo. Ljubljenke obiskovalcev so seveda praznično okrašene kamele, otroci pa neizmerno uživajo, ko se lahko po prireditvi pomešajo med ognjišča, pastirje, njihove živali in v hlevčku obiščejo Sveto družino. Letošnja glasbena gostja bo pevka Alenka Godec, sodeluje pa še cerkveni otroški pevski zbor Šenčur z zborovodkinjo Evo Čeh.

Pri izviru

Žive jaslice bodo pripravili še v Bizjakovih dolinah v Snoviku. Pri izvedbi božične zgodbe sodeluje več kot sto nastopajočih, v dolini je imenitno postavljena scena: Betlehem s hlevčkom, pa Jožef in Marija, ki iščeta prenočišče, čisto prave in žive ovce ter prav taki osliček in konji. Letos bo uprizoritev v nedeljo, 22. decembra, ob 17. uri. Za glasbeno spremljavo bosta poskrbela Tjaša in Uroš.

Božična noč pri Ivanovem izviru na Razkrižju. FOTO: Občina Razkrižje
Božična noč pri Ivanovem izviru na Razkrižju. FOTO: Občina Razkrižje
Pri Ivanovem izviru na Razkrižju bodo na sveti večer, v torek, 24. decembra, ob 19. uri pripravili predstavo Božična noč. V šestih slikah prikazujejo prizore po svetopisemskem izročilu Kristusovega rojstva, ki mu ustvarjalci sledijo z veliko natančnostjo. S tehničnim osebjem pri izvedbi sodeluje več kot 120 ljudi. Božično noč pri Ivanovem izviru bodo ponovili še v soboto, 4. januarja 2020, ob 18. uri.

Ledeno kraljestvo

Edinstveno gledališko predstavo Žive jaslice v ledenem kraljestvu bodo v soteski Mlačca v Mojstrani letos pripravili vsak dan od 25. do 30. decembra ob 16., 17. in 18. uri. V čarobnem naravnem okolju vas čakajo sprehod med drevesi, odetimi v led, prosojne ledene zavese, ledene vrtnice, brvi, potočki, jezerca, rudnik ledenih sveč, vodomet želja in velika kristalna dvorana ledenih slapov.

Žive jaslice v Postojnski jami so najstarejše pri nas. FOTO: Primož Hieng
Žive jaslice v Postojnski jami so najstarejše pri nas. FOTO: Primož Hieng
Svetopisemska zgodba o rojstvu Jezusa v Studenicah oživi s pomočjo več kot 100 nastopajočih in 50 živali. Trg Studenic je predstavljen kot Betlehem v malem. Hribček proti staremu gradu simbolizira betlehemske poljane. Na vrhu gradu je urejen hlevček, kjer Marija z Jožefom povije sina. Prireditev vsako leto poteka na sveti večer, 24. decembra, ob 22. uri, nato pa še na božič, 25. decembra, ob 17. uri. Na štefanovo, 26. decembra, bosta dve predstavi (ob 14. in 17. uri). Predstavo ob 14. uri bodo pripravili v ravninskem delu za vse, ki ne morejo peš po grajski vzpetini. Od leta 2016 pripravljajo prenos predstave v živo na veliko platno v velikosti 5 krat 9 metrov.

Pekel in kamnolom

Zelo priljubljeno Božično skrivnost v jami Pekel pri Šempetru v Savinjski dolini priredijo vsako leto 25. in 26. decembra. Od 15. do 18. ure si lahko obiskovalci v jami ogledajo žive jaslice, ob sprehodu skozi jamo pa jih čakajo še druga presenečenja in zanimivosti. Nanizani so namreč prizori iz božične zgodbe.
Ledno kraljestvo v soteski Mlačca v Mojstrani. FOTO: lednoplezanje.com
Ledno kraljestvo v soteski Mlačca v Mojstrani. FOTO: lednoplezanje.com

Žive jaslice bodo še v Žiganji vasi pri Tržiču, in sicer 20. in 21. decembra (ob 18. uri), v Vipavskem Križu 26. in 27. decembra (ob 17., 18. in 19. uri) in v kamnolomu v Dol-Suhi v Rečici ob Savinji 25. decembra (ob 17. in 18.30). Živa uprizoritev Kristusovega rojstva bo tudi v Mohorkovi grabi v Krčevini pri Vurbergu blizu Ptuja od 26. do 30. decembra (ob 17. in 18. uri) in v ZOO parku Rožman v Vrzdencu pri Horjulu 25., 26. in 28. decembra, vsakič ob 17. uri.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije