PUST

Kam na zadnje pustno norenje

Objavljeno 21. februar 2012 10.42 | Posodobljeno 21. februar 2012 10.43 | Piše: T. L., STA

Povorke tudi na pustni torek, v okviru počitniških dejavnosti številne pustne delavnice.

Ta grd – strah in trepet porednih otrok

LJUBLJANA – Pustni torek bo v številnih občinah po državi minil v znamenju karnevalov in povork, na katerih se bodo predstavile izvirne pustne maske. Ponekod bodo pusta danes tudi pokopali, za šolarje bodo v okviru počitniških dejavnosti potekale pustne delavnice. Vsekakor pa nam ne pozabite poslati svoje fotografije v pustni opravi

Ptuj: pusta bodo pokopali na Mestnem trgu

Na Ptuju se bo danes zaključilo 52. kurentovanje. S pokopom pusta na Mestnem trgu bo kurent odložil masko in jo shranil do prihodnjega leta. Ptujski princ karnevala, plemeniti Jurij Oprossnitzer, pa bo oblast v mestu spet predal županu Štefanu Čelanu.

V Mariboru bo v sklopu počitniških dejavnosti pustno norenje potekalo na Trgu Leona Štuklja. Že zjutraj bodo s čarovnikom in kavbojem Grego rajale male pustne šeme, od 16. ure dalje pa se bo pustni »Divji zahod« nadaljeval za vse male in velike maškare.

Ormož: najboljšim skupinam priznanje

V Ormožu se bodo pustne maske predstavile na tradicionalni povorki, najboljšim skupinam pa bodo organizatorji podelili tudi priznanja. V Mozirju se bodo pustne maske zbrale na nočnem karnevalu, ki se bo na mozirskem trgu začel ob 18. uri.

V občini Slovenj Gradec bodo na Graški Gori ob 15. uri pokopali pusta. Predstavniki občin Velenje, Slovenj Gradec in Mislinja pa se bodo pomerili v šaljivih igrah.

V Celju se bo pustno rajanje za vse generacije začelo ob 15.30 na Glavnem trgu. Med prispelimi maskami bo pustna komisija izbrala najlepše in jih nagradila, prav tako bo na prizorišču potekala razglasitev najlepše pustno urejenih gostinskih in trgovskih lokalov.

Na Dobovi bodo že zarana nastopili tradicionalni kosci in orači, sledilo bo dogajanje za otroke.

V prestolnici bodo na Ljubljanskem gradu v Friderikovem stolpu od 10.30 do 13.30 potekale pustne ustvarjalnice. V Kranju pa bodo ob 17. uri pred Prešernovih gledališčem za najmlajše pripravili otroško pustovanje.

Deli s prijatelji