ŽIVEL 1. MAJ

Kam na kresovanje?

Objavljeno 29. april 2012 22.05 | Posodobljeno 29. april 2012 22.05 | Piše: S. J.

Na predvečer praznika dela bodo zagoreli kresovi.

Kaj bo prinesel 1. maj slovenskemu delavcu?

Čeprav so za v torek in sredo napovedane krajevne plohe, se nam jutri kljub pooblačitvi obeta lep in topel dan. Večina se bo jutri zvečer odpravila na tradicionalno kresovanje ob 1. maju, vendar tudi čez dan ne bo dolgčas.

Ljubljana

Ob deveti uri se bo na ljubljanskem gradu odprla razstava fotografa Steva McCurryja. Najbolj je gotovo poznan po portretu afganistanskega dekleta, ki ga je vnovič odkril čez mnogo let.

Tisti, ki bi se radi pred jutrišnjem kresovanjem dobro razgibali, lahko obiščete začetni tečaj Capoeire. To je telesna aktivnost, ki združuje elemente plesa in borilne veščine. Tečaj, ki je namenjen tako otrokom kot odraslim, poteka v osnovni šoli Mirana Jarca od 17. 30 ure dalje.

Thai Inn Pub pa poleg hrane jutri ponuja tudi tajsko masažo. Med čakanjem na večerjo vas bodo v roke vzele maserke in odpravile skrbi in stres preteklega dne.

Kljub temu da so časi težki in negotovi, bo večina vsaj na predvečer praznika dela odvrgla skrbi in se udeležila kresovanja.

Na posestvu Konjeniškega in športnega rekreacijskega centra (KŠRC) v Podgradu pri Ljubljani se bo že ob 19. uri začela prireditev, na kateri ne bo manjkalo pijače, hrane in žive glasbe. Kres bodo prižgali okrog 22. ure.

Za kres ne bodo prikrajšanji niti Vrhničani, kjer bo ogenj zagorel na Verdu. Že ob 19. uri se bo začela zabava za najmlajše, uro in pol kasneje pa bo zagorel kres. Kresovanje se bo nadaljevalo z glasbeno skupino Calypso, končalo pa z dobrodelno dražbo, ki jo bo vodil Juš Milčinski.

Eno izmed večjih kresovanj se obeta na Rožniku. Ob 20. uri bo zbrane nagovoril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. Sledilo bo kresovanje z nastopi Tinkare Kovač ter zasedb Toronto Drug Bust, Oko in The Dreams.

Za tiste, ki si ne želite tradicionalnega praznovanja praznika dela, na Metelkovi v klubu Channel Zero pripravljajo DubLab.

Maribor

V sklopu Evropske prestolnice kulture bo na mariborski univerzi od 16. ure dalje potekala fotografska delavnica, na kateri se lahko ljubitelji fotografije naučite marsikaj novega.

Za ljubitelje glasbe bo tako kot vsak ponedeljek poskrbel klub Satchmo.

V Rušah bodo pod geslom Malo mesto – največje kresovanje tudi letos poskušali podirati rekorde in zanetiti največji kres v državi. Prireditev se bo na parkirišču nekdanje Tovarne dušika Ruše pričela jutri ob 17. uri, poleg prižiga kresa pa se bo mogoče udeležiti tudi postavljanja majskega drevesa, vaških iger, pohoda z baklami in sežiga kresnega moža.

Na Ptuju bo tako kot vsako leto kresovanje na Ranci pri Ptujskem jezeru.

Veliko ljudi vsako leto obišče tudi tradicionalno kresovanje in postavljanje majskega drevesa v Koblarjevem zalivu v Mariboru.

Koper

Eno večjih kresovanj bo v Ajdovščini, kjer ga med obzidjem stare rimske utrdbe v središču mesta pripravljajo ajdovski taborniki.

Osrednje kresovanje na Obali pripravlja Konfederacija sindikatov 90 (KS 90) na Markovcu. Že pred 20. uro bo v ponedeljek v Taverni na koprskem trgu zaigrala godba na pihala iz Marezig, pohodniki pa se bodo nato skupno podali na kresovanje. Zbrane bo nagovoril predsednik KS 90 Slovenije Peter Majcen.

Murska Sobota

Tako kot vsako leto bodo v Gornji Radgoni postavljali mlaje. Postavljanje mlajev se prav tako obeta v Murski Soboti ob 10. uri, kresovanje z nastopi ansamblov pa se bo začelo ob 18. uri v mestnem parku.

Celje

Za ljubitelje tradicije bodo poskrbeli na Kozjanskem, kjer bodo ob 17. uri začeli postavljati mlaje.

Ob 20. uri se bo začelo kresovanje s skupino Mladi upi v Športnem parku Gaj v Termah Olimia. Uro kasneje bodo proslavo začeli v Športnem parku Kozje, ob 22. uri pa se bodo zbrali v Prišjeku.

Poskrbljeno bo tudi za ljubitelje elektronske glasbe in alternativce, prvi se bodo lahko prepustili plesnim ritmom v celjskem Soho klubu, drugi pa bodo uživali na koncertu alter legende Trevorja Dunna z italijansko zasedbo Obake v velenjskem klubu eMCe Plac.

Kranj

Ponedeljkovo jutro lahko v Kranju najbolje izkoristijo mamice z dojenčki. Ob 11. uri se namreč obetajo igrarije v naravi.

V škofjeloškem klubu Pri reči ostrigi nudijo alternativo tradicionalnim veselicam. Ob 21. uri se bo začelo Ostrigino kresovanje z naslovom Vrečka pati #2. Za glasbo po poskrbljeno, pijačo pa prinesite s seboj.

Novo mesto

Na mednarodnem srečanju folklornih skupin Slofolk bo v Kulturnem centru Janeza Trdine ob 19. nastopila slovenjgraška folklorna skupina.

Kresovi bodo zagoreli tudi na dolenjskem. Že ob 13. uri se bo začel Kres Fest na Lisci, čez dan bodo potekale različne igre, karaoke, srečelov, zvečer pa bo zagorel kres. Zabava se bo nadaljevala pozno v noč ob zvokih različnih bendov.

Ob 20. uri se ob soju bakel iz mestnega parka v Trebnjem odpravite na tradicionalno kresovanje na Blatu. Na cilju pohodnike poleg kresa pričaka tudi golaž.

Na travniku pri boštanjskem trgovskem središču pa bo Športno kulturno društvo mladi Boštanj že enajstič zapovrstjo postavilo najmanj 10-metrski kres, ki bo zagorel ob 21. uri. 

Deli s prijatelji