PRESENEČENI?

Kam gre največ evropskega denarja?

Objavljeno 22. december 2014 13.13 | Posodobljeno 22. december 2014 13.13 | Piše: Mo. S.

Slovenija je v evropski proračun lani prispevala 368,1 milijona evrov.

LJUBLJANA – Vas zanima, koliko denarja Sloveniji nameni Evropska unija (EU) in koliko mi prispevamo v evropski proračun? Na spletnih straneh Evropskega parlamenta so dostopne infografike, ki te podatke prikazujejo za vse članice. Kot pravijo, se jim zdi pomembno, da davkoplačevalci vidijo, kam gre evropski denar in od kod prihaja, podatki, ki so jih za infografike uporabili, pa veljajo za leto 2013.

Največ gre regionalni politiki

In kaj kažejo podatki za Slovenijo? Unija ji je lani namenila 813,6 milijona evrov, od tega največ za regionalno politiko (skoraj dve tretjini) in za kmetijstvo (skoraj eno četrtino). Nekaj je šlo še za raziskave in razvoj, državljanstvo, svobodo, varnost in pravičnost ter za administracijo. Evropsko povprečje pa kaže, da posamezna država za regionalno politiko prejme 42 odstotkov celotnega prejemka.

Slovenija je v evropski proračun lani prispevala 368,1 milijona evrov, medtem ko se je proračun EU med letoma 2001 in 2011 povečal za 62 odstotkov. V tem času je namreč dobila kar 12 novih članic.

Podrobnejše podatke si oglejte na spodnjih grafikah.

Deli s prijatelji