OBISK

Kam bo Cerar šel na prvega?

Objavljeno 29. oktober 2014 20.45 | Posodobljeno 29. oktober 2014 20.45 | Piše: P. Pa.

Kam in kdaj se bo na prvi uradni obisk odpravil predsednik vlade Miro Cerar ...

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Prvi uradni obiski predsednika vlade so zelo pomembni. Po mesecu in pol, odkar Miro Cerar vodi vlado, se mnogi vprašujejo, kam in kdaj se bo podal na prvi uradni obisk.

Cerar je po prisegi vlade (18. septembra) 10. oktobra obiskal Milano, kjer se je udeležil neformalnega vrha o zaposlovanju. Tam se je zaradi zapletov s slovensko kandidatko za evropsko komisarko srečal tudi z nekaterimi evropskimi veljaki in voditelji političnih skupin. Sestal se je tudi z italijanskim premierjem Matteom Renzijem, s katerim naj bi potrdila dobre odnose med državama.

V kabinetu predsednika vlade so potrdili, da se bo Miro Cerar ta teden, 30. oktobra 2014, mudil na prvem bilateralnem obisku v Berlinu, kjer se bo sestal z nemško zvezno kanclerko Angelo Merkel. Dodali so še, da se je »predsednik vlade dr. Cerar sicer doslej v okviru srečanj EU ob robu dogodkov v Milanu oziroma Bruslju že sestal s posameznimi tujimi voditelji«.


Za komentar smo prosili profesorja mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Bojka Bučarja, na njegove odgovore pa še čakamo.
 
 

Kam so šli bivši premierji?

Po zaprisegi vlade Boruta Pahorja 21. novembra 2008 se je Pahor 9. januarja 2009 udeležil delovnega srečanja Slovenije, Slovaške in Luksemburga, 21. januarja se je sestal z evropskim komisarjem Ollijem Rehnom, v začetku februarja pa se je mudil v Londonu in Parizu.

Druga vlada Janeza Janše je prisegla 10. februarja 2012. Za prvi uradni obisk je Janša 9. maja izbral Nemčijo, kjer sta ga gostila nemški predsednik Werner Burkart in nemška kanclerka Angela Merkel. Pred tem se je udeležil še srečanja Sveta Evrope v Bruslju.

Vlada Alenke Bratušek je prisegla 20. marca 2013, za prvi uradni obisk pa je Bratuškova izbrala Italijo. Rim je obiskala 10. junija.

Deli s prijatelji