NEPREMIČNINSKI DAVEK

Kakšno presenečenje je Erjavec pripravil Bratuškovi?

Objavljeno 28. oktober 2013 09.24 | Posodobljeno 28. oktober 2013 09.24 | Piše: STA, T. L.

Erjavec obljublja, da je pripravil predlog, ki bo zapolnil 40 milijonov evrov globoko luknjo v proračunu.

Alenka Bratušek si želi, da bi Erjavčevi stali za njo.

LJUBLJANA – Koalicija bo danes znova poskušala najti rešitev za zaplet pri davku na nepremičnine. Desus vztraja pri postopni uvedbi davka, a vsebina njihovega za zdaj znanega predloga ni nujno dokončna. Pojasnili bodo tudi, kako zapolniti finančno luknjo, ki bi s tem nastala. Prvak Desusa Karl Erjavec bo možnosti partnerjem razgrnil na kolegiju pri premierki.

Po za zdaj znanem predlogu Desusa bi se v letu 2014 davek odmeril v znesku 60 odstotkov polne vrednosti izračuna, v letu 2015 v višini 80 odstotkov, v letu 2016 pa v polni vrednosti. Erjavec je sicer napovedal, da bo njegova stranka k zakonu vložila tako dopolnilo in ga pogojevala s podporo zakonu, a glede na preračunavanja različnih možnosti njenih partneric ni nujno, da bo končni predlog dejansko takšen. Erjavec je sicer skrivnosten, je pa zatrdil, da imajo že pripravljeno tako dopolnilo kot tudi predloge za finančne vire.

Kje bo Erjavec vzel 40 milijonov evrov?

Kot je znano, premierko in vodjo PS Alenko Bratušek, zagotovo najbolj zanima Erjavčev predlog, kje in kako popolniti proračunsko luknjo 40 milijonov evrov v primeru postopnega uvajanja davka na nepremičnine.

V SD in DL najmanjši koalicijski partnerici sporočajo, da morajo zakon sprejeti skupaj ali pa sploh ne. Premierka in vodja PS Alenka Bratušek je medtem prepričana, da bo zakon podprla celotna koalicija.

Tudi obrtniki bodo danes sestankovali

Predlagani zakon ima sicer veliko nasprotnikov. Na pobudo prvaka SLS Franca Bogoviča in podpredsednika Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branka Meha se bodo prav tako danes sestale organizacije in interesne skupine, za katere je davek nesprejemljiv.

V torek bo nepremičninski davek v parlamentu, saj bodo poslanke in poslanci odločali, ali naj državni zbor nepremičninski davek sprejme po nujnem ali rednem postopku.

Še en kredit?

Z Bratuškovo pa se danes namerava sestati tudi predsednik DZ Janko Veber, ki predlaga, da bi proračun izboljšali z najemom kredita pri EIB za infrastrukturne projekte.

Deli s prijatelji