VSAKOLETNO ČIŠČENJE

Ste videli, kakšni packi so Ljubljančani? (FOTO)

Ljubljanico so potapljači čistili že 31. leto zapored.
Fotografija: Razstavljene smeti naj bi bile v poduk ljudem. FOTO: Jan Čermelj, Press
Odpri galerijo
Razstavljene smeti naj bi bile v poduk ljudem. FOTO: Jan Čermelj, Press

Danes je potekalo 31. čiščenje Ljubljanice in njenih nabrežij. Potapljači so ponovno združili ljubezen do potapljanja in čut do narave ter Ljubljanico očistili za približno tono odpadkov.

V ekološko-čistilni akciji Ljubljanica 2022, ki jo je skupaj z Mestno občino Ljubljana pripravilo Društvo za podvodne aktivnosti Vivera, je tokrat sodelovalo 34 potapljačev Slovenske potapljaške zveze, ki so se jim pridružili tudi štirje potapljači iz Ukrajine, ter okoli 50 gasilcev, reševalcev, čolnarjev in pomočnikov. Med prostovoljci je bilo tudi nekaj ukrajinskih beguncev, ki so pomagali čistiti brežine reke. Akcija z že več kot 30-letno zgodovino, ki je potekala vse od  Ribiškega doma Barje na Livadi do Tromostovja, se je tudi letos izkazala za uspešno, saj je Ljubljanica »lažja« za okoli tono odpadkov. Pred odvozom na deponijo so odpadke iz reke, med katerimi se je znašlo vse od skuterjev, koles, nakupovalnih vozičkov do prometnih znakov, na ogled in v opomin razstavili na Čevljarskem mostu.

Predsednik društva Vivera in pobudnik prve akcije čiščenja Ljubljanice Miro Potočnik je ob zaključku dogodka povedal: »Tradicionalno čiščenje Ljubljanice je letos potekalo dan po svetovnem dnevu Zemlje, katerega glavni namen je spodbujanje odgovornega in skrbnega odnosa do naravnega okolja. Ponosen sem prav na vsakogar, ki je prispeval, da smo tudi letos uspešno izpeljali akcijo in iz Ljubljanice odstranili okoli tono odpadkov. To je manj kot prejšnja leta, kar pomeni, da smo v naših prizadevanjih uspešni.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije