TEORIJA ZAROTE

Kakšen vrh DUTB hoče koalicija?

Objavljeno 06. oktober 2015 11.07 | Posodobljeno 06. oktober 2015 11.07 | Piše: Jadran Vatovec

Mramorju je končno uspelo odkriti napake vodstva slabe banke.

SD in Desus sta vnaprej (na) povedala, da ju le odstavitev dr. Larsa Nyberga, na sliki, ne bi potešila. (Foto: Roman Šipić)

LJUBLJANA – Cerarjeva vlada, finančni minister dr. Dušan Mramor ter vladna koalicija SMC, SD in Desusa so spoznali, da ni in niti ne more biti dobro, če imajo glavno besedo pri vodenju naše slabe banke (Družbe za upravljanje terjatev bank, DUTB) nekredibilni tuji finančni strokovnjaki, ki celo pišmevuhovsko kršijo zelo jasna pravila. Do pred kratkim kot da v vladi še niso imeli nobenih, vsaj ne uradnih pomislekov glede tega, da je na čelu štiričlanskega upravnega odbora DUTB prav dr. Lars Nyberg, dolgoletni član švedskega finančnega nadzornega organa Financial Supervisory Authority, ki si je kot izvršni podpredsednik strokovne izkušnje svojčas med drugim nab(i)ral že v komercialnih švedskih bankah Handelsbanken in Swedbank (dlje je predsedoval celo skupini ECB za krizni menedžment itn.), ter da je v vlogi glavnega izmed treh izvršnih direktorjev DUTB Šved mag. Torbjörn Månsson. Dokler ni minister Mramor ugotovil in javno razglasil, da dr. Nybergu preprosto ne more več zaupati.


Teorija zarote ali zarota?

Najnovejše zaplete v slabi banki in v zvezi z njo povsem pričakovano spremljajo tudi različne bolj ali manj pronicljive analize, hkrati pa tudi nekatere teorije zarote. Spomniti se, na primer, kaže, da je dr. Larsa Nyberga v času druge Janševe vlade na DUTB pripeljal nekdanji finančni minister dr. Janez Šušteršič, ki je takrat celo brez dlake na jeziku priznal, da so za člane vodstva slabe banke iskali tako pokončne posameznike, na katere ne bi mogli vplivati nekakšni zemljariči, isajlovići ali, ne nazadnje, Borut Jamnik. Nekdanji agent tajne politične policije Drago Isajlović, ki je ob izbruhu afere JBTZ neposredno sodeloval pri aretaciji Janeza Janše, je namreč v času Pahorjeve vlade celo svetoval tedanjemu finančnemu ministru dr. Franciju Križaniču. In? Nekateri so zato prepričani, da želi vladajoča politika s spremembami v vodstvu DUTB prav tako imenovanim tranzicijskim old boysom omogočiti, da bi imeli ključni vpliv na slabo banko. Kar menda še ni najhuje. Z izbiro novega vodstva DUTB naj bi se končalo obdobje smotrnega (odgovornega) upravljanja državnega premoženja, znova naj bi se s podporo politike začelo zavlačevati v insolvenčnih postopkih. Kupcev premoženja, ki ga upravlja DUTB, naj ne bi več iskali na tujem, temveč doma ter med prijatelji ali med, kot jim nekateri pravijo, prijatelji prijateljev oblastnikov, to pa naj bi že spet velikodušno podpirale državne banke.

 

Bi bilo lahko drugače?

Tako preprosto, ja. Mit o uspešnosti in učinkovitosti slabe banke se je v hipu razblinil: dr. Mramor je, skratka, stopil pred televizijske kamere in fotografske objektive ter slovenskim javnostim sporočil, da ne more zaupati dr. Nybergu, ki naj bi ga s svojimi informacijami zavajal in mu zamolčal (prikrival) še kako sporna plačila za nazaj, denimo nagrado za nazaj mag. Torbjörnu Månssonu. Mramor je namreč odkril, da pogodbe na DUTB še niso povsem usklajene z novo politiko prejemkov, čeprav so mu iz DUTB zagotavljali, da so. Hkrati je še ugotovil, da niti plačila še niso v skladu z novo politiko prejemkov DUTB. Zato se je odločil, da bo skupščino DUTB (Cerarjevo vlado!) pozval, naj razreši predsednika upravnega odbora DUTB. Samo dr. Nyberga, ja. Dr. Marko Simoneti, dr. Imre Balogh in Janez Širovnik naj bi »zaenkrat« ostali člani upravnega odbora DUTB, novega predsednika katerega naj bi vlada izbrala v najkrajšem možnem času. Četudi v slabi banki vztrajajo, da je bil Mramor ves čas in sprotno seznanjen z vsemi »spornimi« prejemki izvršnih in neizvršnih direktorjev DUTB. Premier dr. Miro Cerar je nemudoma potrdil, da popolnoma zaupa dr. Mramorju, ki ne zaupa dr. Nybergu. Bi bilo sploh lahko kako drugače?

Koalicija več kot enotna

Na kaj pa je že minuli petek opozoril prvak vladnega Desusa, zunanji minister Karl Erjavec? Da bi morali vodstvene položaje v DUTB zapustiti prav vsi, ki v mandatu zdajšnje slovenske vlade še niso bili razrešeni. Desus, je utemeljil, tako in tako že dlje ni zaupal vodstvu slabe banke. Zanimivo. Ali to pomeni, da je bil o razmerah v slabi banki bolje obveščen od ministra Mramorja? No, tudi kmetijski minister, predsednik vladnega SD mag. Dejan Židan, se je strinjal z Erjavcem: poudaril je, da bi bila edina prava rešitev za DUTB to, da bi vodstvo, ki netransparentno upravlja več kot milijardo premoženja naše države, v celoti odstopilo. Če pa se to ne bo zgodilo, je pojasnil, bo pač SD koalicijo zagotovo pozval, naj sprejme odločitev o razrešitvi vseh članov vodstva DUTB. Ne gre, torej, samo za to, da sta SD in Desus podprla prizadevanje ministra Mramorja, da bi odstavili Nyberga. Že pred odločanjem vlade o tem, kako urediti skrb vzbujajoče razmere na DUTB, sta se zavzela za precej več.

Slabo vodena slaba banka bo tudi v državnem zboru očitno še burila oziroma, če smo natančnejši, že buri duhove. Združena levica (ZL) in Nova Slovenija (NSi) sta, ker je računsko sodišče poročalo, da je bila večina tako imenovanih popravljalnih ukrepov vlade, ministrstva za finance in Družbe za upravljanje terjatev bank, s katerimi naj bi končno zagotovili boljše oziroma bolj transparentno delovanje DUTB, le deloma zadovoljivi, vložili ločeni zahtevi za sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ in odbora za finance.

Deli s prijatelji