PREIGRAVANJA

Kako visok račun bo Cerar izdal Bratuškovi

Objavljeno 20. avgust 2014 10.12 | Posodobljeno 20. avgust 2014 10.12 | Piše: T. L.

Zavezništvo Bratuškove si želi v vlado, svet SMC pa bo o tem odločal danes.

Alenka Bratušek in Miro Cerar v nedeljo zvečer.

LJUBLJANA – Za Alenko Bratušek in njeno zavezništvo je danes dan D. In dan, ko bo jasno, kako visok račun ji bo za samokandidaturo za evropsko komisarko (in nekaj dodatnih nesoglasij) izdal Miro Cerar. SMC bo na seji sveta stranke namreč sprejemal odločitve o tem, s kom si želi v koalicijo. V igri za sodelovanje v novi vladi so SD, Desus in ZaAB, pri zadnji pa ima Cerar kar nekaj pomislekov, ki jih je v zadnjih dneh tudi javno izrekel. Kako resno je mislil z njimi, bo jasno danes. 

Kot piše spletni portal Požareport, naj bi svet SMC stranko ZaAB zavrnil na podlagi predloga pogajalske skupine SMC, kjer naj bi imel Cerar podobno kot pri svetu stranke zagotovljeno »večino«. Posamezni viri iz SMC sicer pravijo, da je v stranki celo 90 odstotkov članstva proti sprejetju Bratuškove v koalicijo.

Menda naj bi si tudi Cerar želel vlado brez ZaAB, formalni razlog za zavrnitev pa naj bi bil samoimenovanje Bratuškove za slovensko komisarko v Bruslju ter s tem povezana preiskava Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Resna razhajanja ali igra

Sicer pa včerajšnji zapis na twitterju Uroša Jauševca, glavnega tajnika SD, kaže, da tudi v Židanovi stranki očitno niso vsi enotni glede vstopa stranke v koalicijo. Zapisal je: »Ne bom kompliciral in svoje mnenje bom zapisal samo enkrat. Opozicija.«

Pod zapisom se je razvila kar živahna debata, med drugim pa je izjavo všečkal novoizbrani poslanec SD Matjaž Nemec, podprl pa jo je tudi Aljuš Pertinač, ki je dopisal, da so bili nekateri že leta 2008 za opozicijo. SD Šoštanj je zapisal, da bi v opoziciji stranka imela čas, da si opomore, in da jih je sodelovanje v vladi že stalo boljši volilni rezultat. 

Ali gre le za navidezno potezo stranke, češ da ji ni toliko do vstopa v koalicijo, ali pa SD pretresajo resnejša razhajanja glede sodelovanja v Cerarjevi vladi, bo kmalu jasno, toda vsaj pri Erjavčevem Desusu ni dilem: v koalicijo gre.

Deli s prijatelji