NA KOŽO

Kako so Slovenci vzljubili Melanijo

Objavljeno 31. maj 2017 00.35 | Posodobljeno 31. maj 2017 00.36 | Piše: Ksenija Koren
Ključne besede: komentar

Priznate, da boste na dopustu razlagali, da prihajate iz iste državice?

Kaže, da se je Melania Trump lažje navadila na življenje in obveznosti prve dame ZDA, kot se je Slovenija sprijaznila s tem, da je Slovenka postala prva dama ZDA.

Ljubljana se je v letu 2016 ponašala z nazivom zelene prestolnice Evrope. Ob spremljanju predsedniške tekme čez lužo je bilo tukaj res zeleno. Tako je še poleti lani, ko je Slovenka kot žena predsedniškega kandidata v eni najbolj razvitih demokracij te zemeljske oble stopila v finale volilne tekme, neki tukajšnji analitik, ki se ima za hudega intelektualca in dostop do svojih umotvorov zaračunava skoraj 21 evrov na leto, zapisal: »Oba sta totalno nezanimiva.«

Čisto zares. Prav posebno zeleno, čeprav so mrzle sape v deželo že prignale jesen, je postalo na začetku novembra, ko je Slovenkin mož zmagal. Takrat je deželica ostrmela ob spremljanju volitev v daljni Ameriki in k nam se je pritihotapila posebna zelena zavist, kakršne doslej še nismo poznali. Ker se nam to pač še ni zgodilo. Melanijinih kvalitet ni opazil nihče, kot bi bila Slovenija, in ne demokrati politični nasprotnik njenega moža, so vsi po predalih iskali nerodne situacije iz njene mladosti.

Če je nekaj tednov prej zmaga Aleksandra Čeferina v bitki za prvega moža evropskega nogometa doma obveljala za slovenski uspeh, smo se s Slovenko v vlogi prve dame ZDA veliko težje sprijaznili. V Sloveniji smo ženske enakopravne, čeprav v krogih sufražetk o tem radi dvomijo in se zdi, da prav one ženskam uspeha, ki ga same nikoli ne bodo dosegle, niso sposobne priznati, ampak ga vulgalizirajo.

Prvi javnomnenjski odzivi pred selitvijo Melanije v Belo hišo so bili do, priznajmo, najbolj prepoznavne Slovenke vseh časov vse prej kot prijazni. Dobrega pol leta pozneje, ko jo v zahtevni vlogi žene enega najmočnejših globalnih voditeljev ves svet primerja z najbolj elegantnimi damami od tod do večnosti, se zdi, da jo je Slovenija končno vzljubila. Zmanjkalo je vulgarizmov, papež je omenil potico.

Pa z Melanijo sploh nikoli ni bilo nič narobe. Le Slovenci smo se morali privaditi, da lahko lepa, dostojanstvena in uglajena rojakinja, ki nas doma ne poskuša prepričati, da je vse to, koraka po svetu z vplivnimi, premožnimi in prepoznavnimi.

Dejansko je Slovenija Melanijo že skorajda vzljubila. Priznate, da boste na dopustu razlagali, da prihajate iz iste državice kot Melanija?

Deli s prijatelji