ZASTOJI

Kako se bo Dars voznikom odkupil za kaos pri Uncu?

Objavljeno 18. oktober 2014 09.10 | Posodobljeno 17. oktober 2014 22.36 | Piše: T. L.

Odgovor je jasen: ne bo se. Povračila dela vrednosti vinjete vozniki ne bodo dočakali, so si edini na Darsu in ministrstvu za promet.

Darsova nadzorna kamera pri počivališču Lom

LJUBLJANA – Prav nič navdušeni niso bili vozniki, ki se v zadnjem mesecu redno vozijo po primorski avtocesti in mimo Unca, kjer ni bilo prav nič nenavadnega, da so tudi po več ur tičali v prometnem infarktu. Delavci Darsa so namreč sredi septembra začeli postavljati zaporo na delu odseka primorske avtoceste med Uncem in Postojno in s tem povzročili pravi cestni kaos ter razjezili številne uporabnike (in plačnike) avtocest.

Na časniku Finance so zdaj preverili, ali bodo kupci vinjet za 2014 dobili povrnjen del kupnine za vinjeto in kolikšen bo ta del. pri čemer tudi pri Darsu priznavajo, da takšne razmere, kot so bile pri Uncu, ni mogoče imeti za normalne.

Toda Dars vendarle odgovarja, da za povračilo dela vrednosti vinjete ni nobene pravne podlage, saj se z nakupom vinjete plača uporaba avtoceste za izbrano časovno obdobje ne glede na dejansko število prevoženih kilometrov.

Kako pa opravljeno delo Darsa ocenjujejo na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič, je še zanimalo Finance. Mimogrede, minister je pred dnevi izrazil zadovoljstvo, da je Dars pospešil dela, tudi v večernih in nočnih urah, tako da so ta končana devet dni pred rokom. Na ministrstvu so za časnik sicer odgovorili, da predčasnega dokončanja del pri Uncu ne gre ocenjevati kot uspeh enih ali drugih, ampak gre za to, da so se dela v nekaterih tehnoloških fazah, ne da bi se pri tem zmanjšala kakovost, lahko pospešila in da se je predvideno trajanje zapor znatno zmanjšalo.

Zastoji niso žled, pravijo na ministrstvu

Tudi na ministrstvu menijo, da zastojev in večurnega čakanja na Uncu v zadnjem mesecu ni mogoče šteti za redno in običajno delovanje omrežja, hkrati pa dodajajo, da so obnove in z njimi povezani zastoji neizogibni. Glede vračila dela denarja kupcem letošnjih vinjet tudi na ministrstvu ponavljajo, da vinjeta pomeni pavšalno plačilo za uporabo cestninske ceste, torej glede na čas uporabe in ne glede na prevoženo razdaljo po cestninski cesti. Pojasnjujejo, da upočasnitve prometa ali zastoji, do katerih pride zaradi obnovitvenih ali drugih del, niso razlog za povračilo dela vrednosti vinjete. In medtem ko v času žleda telekomunikacijska podjetja niso zaračunavala naročnine, saj storitev niso zagotavljala, pa na ministrstvu pravijo, da tovrstnih avtocestnih dogodkov ni mogoče enačiti z žledom, saj je bila zaradi izpada električne energije onemogočena uporaba telekomunikacijskih storitev, v primeru zastojev na cestninski cesti pa je še vedno zagotovljena možnost uporabe cestninske ceste, četudi se podaljša čas potovanja.

Deli s prijatelji