NASVET

Kako prihraniti pri računih za elektriko

Objavljeno 21. marec 2013 21.16 | Posodobljeno 21. marec 2013 21.16 | Piše: T. L.

Prispevek za elektriko se je povišal za neverjetnih 310 odstotkov, vseeno pa lahko s preprostimi ukrepi prihranite nekaj denarja.

Elektro Maribor in Elektro Ljubljana dražita električno energijo

LJUBLJANA – S prvim februarjem so gospodinjske odjemalce električne energije »razveselili« precej višji računi za elektriko. Prispevek se je povišal za več kot 310 odstotkov, in sicer po 64. členu energetskega zakona (prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije).

Za obračunsko močjo 10 kW po novem 85 evrov letno

Na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) se je obrnilo več ljudi, ki jih je občutno povišanje prispevka pri marčevskem računu (izdanem za porabo v mesecu februarju) presenetilo. Do februarja so namreč gospodinjski odjemalci za prispevek plačevali 0,22716 evra (vse cene z DDV) na kilovat obračunske moči, po novem pa kar 0,706128 evra.

Kot so izračunali v ZPS, se je gospodinjstvu z obračunsko močjo 6 kW prispevek povišal z 1,36296 evra mesečno na 4,236768 evra, gospodinjstvo z (višjo) obračunsko močjo 10 kW, ki je prej plačevalo 2,2716 evra, pa po novem plačuje 7,06128 evra mesečno oziroma skoraj 85 evrov letno.

Ob tem v ZPS dodajajo, da je bil sicer ukinjen prispevek po 15. členu EZ, gre pa za prispevek za zagotavljanje zanesljive oskrbe z uporabo domačih virov primarne energije, vendar pa je bil ta strošek zanemarljivo majhen in je znašal manj kot tri evre za povprečno gospodinjstvo na leto.


Iščete cenejšega ponudnika? Omrežja, prispevki in davki vse dražji

»Kot pri računu za zemeljski plin se tudi pri elektriki delež, ki ga plačujemo za samo energijo zmanjšuje, vedno več pa moramo plačati za uporabo omrežja, prispevke in davke. Prihranki, ki jih je na trg električne energije potrošnikom prinesla konkurenca med dobavitelji, se tako zaradi ukrepov države zmanjšujejo,« potrošnike obveščajo v zvezi.

Kako znižati strošek elektrike?

Da pa bi lahko potrošniki vseeno ohranili nekaj nadzora nad zneski na računih za elektriko, ki jih mesečno dobivajo na dom, v ZPS svetujejo nekaj ukrepov. »Ker se omenjeni prispevek obračunava glede na obračunsko moč (moč varovalk), potrošnikom svetujemo, da moč svojih varovalk zmanjšajo, če je to mogoče. O tem naj se pozanimajo pri svojem distributerju. S spremembo z obračunske moči z 10 kW na 7 kW (kar zadostuje za normalno gospodinjsko uporabo električne energije) lahko pri prispevku prihranijo okoli 25 evrov letno, manj pa bodo plačevali tudi pri postavki omrežnina,« svetujejo v ZPS.

Deli s prijatelji