ZLATA JAMA

Kako Popovič financira Kresalovo?

Objavljeno 03. november 2014 20.37 | Posodobljeno 04. november 2014 16.34 | Piše: A. K.

Župan koprske občine je postal glavni financer Evropskega centra za reševanje sporov, a očitno je šel denar v nič.

Podatki s supervizorja.

LJUBLJANA, KOPER – Evropski center za reševanje sporov (ECRS), ki ga je ustanovila nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal, je letos odkril zlato jamo. Iz blagajne koprske občine (MOK) so namreč v zgolj nekaj mesecih dobili 160.000 evrov.

O nakazilih ne govorijo

Prvo nakazilo v znesku 22.000 evrov je prišlo 22. aprila, nato pa vsak mesec od 7320 do 52.460 evrov. Pri zadnjem nakazilu septembra je šlo za 26.657 evrov, kažejo podatki na supervizorju. Na zavodu Katarine Kresal so se v zvezi z zneski, ki so jih dobivali od MOK, zavili v molk, saj naj bi šlo »za eno temeljnih načel, ki v teh postopkih veljajo po vsem svetu, načelo zaupnosti«, poroča Reporter.

Popovič denar vrgel skozi okno?

Na koprski občini pa niso bili tako skrivnostni. Pojasnili so namreč, da je ECRS zanje pripravljal pravna mnenja v zvezi z ustanovitvijo občine Ankaran ter s tem povezanimi postopki, ki so lani in letos potekali v državnem zboru in občinskem svetu. Očitno je šel ta denar za deklaracijo o ustavnih vidikih izvršitve odločbe ustavnega sodišča glede ustanovitve občine Ankaran – 160 tisočakov je župan Boris Popovič vrgel skozi okno, saj so bile volitve v Ankaranu vseeno izvedene, po njih pa ta občina normalno deluje.

Z razsipanjem občinskega denarja pa se ne strinja koprska občinska svetnica iz vrst SLS Olga Franca, saj se ji zdijo omenjeni zneski izredno veliki, o njih pa menda mestni svet sploh ni bil obveščen.

Denar tudi od Jankovića

Je pa ECRS letos denar prejel tudi od ljubljanske občine (MOL) pod vodstvom Zorana Jankovića, in sicer 13.000 evrov. V MOL pravijo, da so sporazum sklenili zaradi izdelave nevtralne ocene o presoji statusa zemljišča in lastninske pravice na njem, ki ga je leta 2009 MOL prodal družbi Tritonis.

Objavljamo pojasnilo ECRS

»Evropski center za reševanje sporov (ECDR) nima »financerjev« temveč ima stranke, fizične in pravne osebe, ki pri centru naročajo storitve in kot je to sicer običajno, za te storitve tudi plačajo. Mestna občina Koper je samo ena od mnogih strank, ki je že naročila storitve pri ECDR, njena plačila pa ne predstavljajo večine prihodkov centra. ECDR namreč vsako leto beleži pozitivno rast poslovanja, saj se dober glas o kakovosti naših storitev očitno naglo širi. Postopkov za stranke ECDR ne izvajata njena predsednika Katarina Kresal in Aleš Zalar temveč pri ECDR akreditirani ugledni domači in tuji strokovnjaki, ki strankam centra pomagajo pri lažjem reševanju spornih razmerij.«

Evropski center za reševanje sporov

 

Deli s prijatelji