PREOBRAT

Kako poiskati novo pot v življenju?

Objavljeno 10. januar 2013 09.00 | Posodobljeno 10. januar 2013 09.00 | Piše: Alenka Kociper

Tanja Brežnik, lastnica blagovne znamke Presenta, diplomirana nemcistka, je svojo kariero preusmerila v povsem druge vode.

Tanja Brežnik, trenerka za osebno, strokovno in poslovno rast. Foto: Alenka Kociper

Tanja Brežnik ima certifikat NLP Master Trainer & Coach, povedano po domače – je trenerka za osebno, strokovno in poslovno rast. Strankam pomaga pri iskanju in uresničevanju novih izzivov. Konkretno in poenostavljeno to pomeni, da podjetjem ali svojim strankam pomaga pri iskanju in uresničevanju novih življenjskih izzivov, tako na osebnem kot tudi poslovnem področju.

Začetek novega leta je priložnost za premislek o življenju in odločitve za spremembe. Seveda to pogosto ostane pri besedah.

Kaj je tisto, po vaših izkušnjah, kar nas običajno vzpodbudi h konkretnim dejanjem?

Ja, res se večina na koncu leta ozre nazaj, napravi osebno bilanco in kuje nove cilje. Vsak od nas si seveda vedno želi sprememb na bolje. Vsak si želi doseči zastavljene cilje, bodisi v osebnem bodisi poslovnem življenju. Vendar pa se velikokrat zaplete že pri postavljanju ciljev. Ko so ti zgolj želje, pri teh žal tudi ostane. Pravi cilji so konkretni, realni, jasni, dosegljivi, merljivi, predvsem pa pozitivno in pravilno oblikovani. Kaj nam denimo pomeni cilj, da želimo več sreče, svobode? Za vsakega nekaj drugega. Ko si je na srečanju neka moja stranka želela več svobode, so naju številna vprašanja pripeljala do tega, da je njen cilj pravzaprav povsem preprost: »Enkrat na teden kolesarim v naravi.« To je bil cilj, ki je stranko vzpodbudil h konkretnemu dejanju in ji hkrati dal delček svobode, ki si jo je želela in potrebovala.

Da se lotiš sprememb, moraš imeti določena znanja, izkušnje, cilje.


Bi zamenjali službo, kraj in partnerja?

Novo leto prinaša nove cilje, želje, osebne zaobljube. Želimo si sprememb na bolje, želimo obrniti nov list, želimo si lepše življenje, želimo si ... Od samih želja seveda ne bo nič, potrebujemo cilje, potem se resno delo šele začne. Najprej si iskreno odgovorimo, kaj smo za dosego ciljev in izpolnitev želja pripravljeni storiti. Prav to smo v anketi povprašali bralce našega spletnega portala in presenečeni ugotovili, da kar 43 odstotkov vprašanih za spremembe ni pripravljenih storiti prav nič. Službo bi zamenjalo 18 odstotkov sodelujočih, kraj bivanja 17, partnerja 8, vse to in še več pa 15 odstotkov.

Kaj pa kdo, ki živi od socialne podpore ali zasluži minimalno plačo, nima izobrazbe, izkušenj, socialne mreže, ima pa veliko družino, brezposelnega partnerja, slabe bivalne razmere?

Res je, da so socialne spremembe marsikoga potisnile na rob. Zdi se mi, da nas danes življenje bolj kot kadar koli uči fleksibilnosti, tako pri delu kot tudi doma. Postavlja nas pred vedno nove izzive in marsikdo ne ve, kako naprej. Dejstvo je, da na to, kar se nam v življenju dogaja, ne moremo vedno vplivati. Imamo pa vselej možnost izbrati pogled nase, na druge in dogodke življenja. Dokler izhajamo iz tega, da ni nič mogoče, da nič ne gre, potem nič ne bo šlo. Pozitivno mišljenje je tisto, ki nam lahko pomaga pri poti navzgor. To seveda ne bo rešilo težav, pomagalo pa nam bo, da bomo na dogodke pogledali iz druge perspektive in bomo zato težavam lažje kos.

Kako oziroma kje naj človek, ki je na dnu, najde moč in energijo, da si pomaga sam?

Z vero, pozitivno mislijo in zaupanjem vase. Nihče ne želi biti na dnu ali soočen z na videz brezizhodno situacijo. To je stanje, ki povzroča stres, in sicer zato, ker se znajdemo na neznanem terenu in nam to jemlje energijo. Pravi vir moči pa je vedno v nas, le pot do njega ni vedno preprosta. Tudi dna se med seboj razlikujejo. Že marsikdaj smo se morda znašli tu. To se nam dogaja ne samo v poslovnem, ampak tudi v osebnem življenju. Poglejte malčka, ki ga prvič pošljemo v vrtec. Iz varnega okolja se poda v drug svet in morda doživi prvo dno v svojem življenju. Če bi nam znal odgovoriti, bi verjetno dejal, da je to zanj najtežja sprememba, ki ni zgolj prostorska, ampak je sprememba celotnega sistema. In vendar je to tisti korak, ki ga naš malček mora in zmore narediti. Zmoremo več, kot si upamo priznati.

Kdaj je pravi čas, da začnemo razmišljati o spremembah v svojem življenju?

To najbolje ve vsak zase. Nikoli ni prepozno. Ko nam koža ni več prav, ko se ne počutimo več dobro, je čas, da se s tem soočimo in kaj spremenimo. Pomembno je le, da smo odkriti do sebe. Vedno je pravi čas, da se odpravimo na pot.

Je kriza, v kateri se nahajamo, lahko dodatna spodbuda k delovanju?

Vsekakor je lahko. Kar nas današnji čas uči, je biti fleksibilen, zaupati vase in biti odprt za nova znanja ter izkušnje. Zato zaupajmo vase.

Če bi ljudi delili na dve skupini: tiste, ki se spopadejo z izzivi, in tiste, ki vdano sprejemajo usodo, kaj je ključna razlika med njimi?

Eni so vzeli življenje v svoje roke, drugi so prepustili škarje in platno drugim. Vse pa je stvar osebne odločitve. Naše življenje je posledica naših odločitev, zato ga vzemimo v svoje roke. Sir Winston Churchill bi dejal: »Pesimist vidi probleme v vsaki priložnosti, medtem ko optimist vidi priložnost v vsakem problemu.«

Ali se v času, ko vladajo ekonomska, duhovna, moralna in še kakšna kriza, ljudje pogosteje obračajo na vas?

Ja, opažam razliko. In vendar je ta predvsem odvisna od tega, kako podjetje stoji, koliko varnosti daje zaposlenim. Kar pa so ljudje vedno potrebovali – in danes še toliko bolj –, je odkrit in odprt pogovor z nekom, ki jih posluša in sliši. Že samo to, da lahko o svoji stiski spregovorijo, jih za trenutek olajša in razbremeni.

Kako se lotiti sprememb? Z majhnimi koraki ali skokovito?

Najprej je pomembno, da se jih sploh lotimo. Nekje sem prebrala, da je potrebna tona znanja, da spremenimo gram zaznave. In včasih se mi res zdi tako. Ko enkrat sprejmemo dejstvo, da se stvari spreminjajo in se prenehamo oklepati starega, znanega, smo na dobri poti. Dejstvo je, da moramo včasih kaj izgubiti, spustiti, se prepustiti, da lahko najdemo kaj novega. In da vsak konec prinese nov začetek. Poglejmo torej, kako naprej, kako lahko gremo navzgor. Spremembe se vedno začnejo pri nas.

Mislite, da se lahko vsak, ki je dovolj motiviran, izkoplje iz osebne ali poslovne krize? Je dovolj prostora za vse?

Ja, dovolj prostora je za vse. Če si zadovoljen z majhnim, lahko enkrat, nepričakovano, doživiš tudi kaj večjega. Vsak ima neko svoje poslanstvo, ki je pomembno. In vsak se lahko izkoplje tako iz osebne kot tudi poslovne krize. O tem sem popolnoma prepričana. »Tisti, ki verjamejo, da lahko nekaj naredijo, in tisti, ki verjamejo, da nečesa ne morejo narediti, oboji imajo prav,« je dejal Henry Ford. Ali kot pravi William Hazlitt: »Če mislite, da lahko zmagate, zmagate. V zmago je treba verjeti.«

Kaj je ključno sporočilo, ki ga želite prenesti svojim slušateljem in našim bralcem?

Ko sami sebe poslušamo in slišimo, smo na najboljši poti. Naj vam bodo v tem letu ljubi cilji in naj vam bo ljuba tudi pot. Včasih nas ta vodi prek ovinkov. Torej – glavo pokonci in s prepričljivimi koraki naprej! Skrivate namreč največji zaklad, sebe.

Deli s prijatelji